thisismyname 發表於 2013-12-12 10:33

PCMM1 發表於 2013-12-12 09:34 static/image/common/back.gif
我朋友已經試了也說配戴上不是太舒服
如想買入的話真的要時間去適應
...

買入就要練頸力- -
聲嚟講我相當有興趣,最多聽半個鐘轉另一隻hp, 反正屋企依家有唔少hp

PCMM1 發表於 2013-12-13 10:26

thisismyname 發表於 2013-12-12 10:33 static/image/common/back.gif
買入就要練頸力- -
聲嚟講我相當有興趣,最多聽半個鐘轉另一隻hp, 反正屋企依家有唔少hp
...

昨日終於試了HOPE6
戴上頭的確是有點重
但卻不會因『夾頭』而感到不舒適
聽了15分鐘頸部還不算太累
{:6_193:}

講講小弟的初步感覺
器材: HIFI-ET MA9換了平衡咭

第一個感覺很易推
開少少VOLUME已經有一定的聲量
而且發揮不錯
高中低頻延伸理想
已經不再是在音響展的那對展示版本
因為在相同組合下
展示版本就連高頻和低頻也不易推出來
現在我想一般有一點推力的播放器
要發揮HOPE6也不會太困難
當然上擴後的HOPE6還有很大的發揮空間
所以小弟還是建議師兄們上擴
{:6_136:}

第二個感覺音場開揚寛闊
這個是一貫FAD的特色
有自家的BAM設計
聲音聽起來開揚
高頻可能有了動鐵加持
聲音飄逸
空氣感和空間感很好 (同價來說)
橫置音場令人留下深刻印象
相反縱置音場不及橫置好
但整體聲音不會感到焗促
不過對於小弟個人感覺
HOPE6演釋歌曲的音場大了一點
而且這個音場有點看不到邊際
再者音像也稍微變得大了一點
喜不喜歡很個人
師兄最好拿自己的器材耳聽為實
{:6_220:}

第三個感覺是高中低連接不錯
以HYBRID (鐵加圈) 設計
新到貨未煲計算
高中低頻的連接非常好
雖然還有一點點中頻聲音不足的問題
這個相信只要RUN IN後問題就會解決
(比起ASG2... 剛開聲時會高低各自為政的問題)
但人聲有感情帶點甜味... 聽女聲已有一定吸引力
高頻用上自家設計的動鐵
聲音就是一貫FAD的SOUND SIGNATURE
(如果以高頻分析力和音質未及FI-BA-SS的質素
但也有HEAVEN VI / HEAVEN S級數))
{:6_211:}

第四個感覺是性價比高
5380元對於FAD首次進軍耳筒這個範疇
實在令人眼前一亮
雖然FAD的聲音未必是人人的口味
但這個價格對於FAD來說
的確可以吸引很多人的注意
同行的朋友說整體聲音比Ultrasone的Signature Pro好
但我反而覺得是各有各味道
不過無可否應
HOPE6的性價比的確很高
以這個價格來說
用料造工上乘
聲音也有一定的驚喜
再者雖然是耳筒但卻不難推
對FAD有興趣的師兄
一定要去感受一下這支耳筒啊
{:6_183:}

(初步聽感,未有進一步的聲音評測,請見諒)
(個人聽感,耳聽為實,不喜勿插)

thisismyname 發表於 2013-12-13 13:16

PCMM1 發表於 2013-12-13 10:26 static/image/common/back.gif
昨日終於試了HOPE6
戴上頭的確是有點重
但卻不會因『夾頭』而感到不舒適

wow PCMM1大寫得好詳細
作為參考,想問下PCMM1大隻pandora係邊度試呢

我試過戴完半個鐘,除落嚟,覺得有d累
兩個鐘再除落嚟,覺得(無論係對頭定頸嚟講都)解放了嘅感覺,有打算入手嘅師兄記住試耐少少,去感受下佢嘅聲音同重量

我都覺得同spro唔同,用途方面,spro出街戴無問題,但pandora 6出街戴的話,可能會對頭或頸有不良影響
聲方面兩隻嘅味道唔一樣,兩隻要出ok嘅聲唔難,要推出佢嘅質素的話,portable用一體機唔容易做到,家用機在各方面都可以有更好表現

vicchow 發表於 2013-12-13 13:49

Final Audio Email回覆不寄國外了。就算九折計完運費都平唔到400,係時候去DMA走轉。

lwt 發表於 2013-12-13 13:56

thisismyname 發表於 2013-12-13 13:16 static/image/common/back.gif

C兄你地係邊度試呀? {:6_195:}

PCMM1 發表於 2013-12-13 14:44

thisismyname 發表於 2013-12-13 13:16 static/image/common/back.gif

小弟在DNA試的

PCMM1 發表於 2013-12-13 14:47

vicchow 發表於 2013-12-13 13:49 static/image/common/back.gif
Final Audio Email回覆不寄國外了。就算九折計完運費都平唔到400,係時候去DMA走轉。 ...

vicchow兄
絕對要啦
快快去走一轉
{:6_237:}
再者行貨跟日本直接買價錢相差不算遠
買行貨保證一點

thisismyname 發表於 2013-12-13 14:54

PCMM1 發表於 2013-12-13 14:44 static/image/common/back.gif
小弟在DNA試的

dna同letsgoaudio都試過,兩隻都要煲,係dna我聽住佢聲音有變化- -
dna會坐得舒服同有我屋企部da200, 再加上就腳d, 所以下次我再去都會去dna跟下佢聲音嘅變化,希望唔好俾人煲壞la

thisismyname 發表於 2013-12-13 14:55

lwt 發表於 2013-12-13 13:56 static/image/common/back.gif
C兄你地係邊度試呀?

同上(dna同letsgoaudio都試過),lwt大都去試下la
話唔定你會有興趣呢

PCMM1 發表於 2013-12-13 15:44

其實呢....
Signature Pro 同 Hope 6是可以共存的
{:6_143:}
頁: 1 2 3 [4] 5 6 7 8
查看完整版本: 結果 FINAL AUDIO HOPE 4 真是賣呢, 而且個價少了個0!

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。