bigair 發表於 2013-12-9 18:43

HOHOHO 發表於 2013-12-9 17:14 static/image/common/back.gif
只用一對書架就算了.......

I suggest you to buy a better 2 channel amp.

絕對認同!

keke323 發表於 2013-12-9 20:10

ching 可以參考下呢條 link {:6_210:}
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=116792

keke323 發表於 2013-12-9 20:11

kclai35 發表於 2013-12-4 13:21 static/image/common/back.gif
我對睇戲的要求不太高 (都不太多), 所以應該唔用十仔, 只用一對書架就算了

再次些些先 ...

ching 睇戲有十仔同無十仔可以好大分別架......建議參考下以上嗰條 link {:1_341:}

poetrypoon 發表於 2013-12-10 00:49

10K 主力聽歌但又要睇戲真係有難度. 呢個推薦希望師兄好好考慮.

要睇戲好 Bass 好重要. 細書架就一定唔得. 座地完全超 Budget. 最好二手搵大隻書架. Amp 加 DAC 就要平得來又好聲.

小弟剛見到小弟對 XQ 20 有人賣二手 6000 左右, 最平見有人放 4000 但幾小時就唔見左. 再加部 Nuforce DDA-100 做 Amp 加解碼, 1 手約 4000, 二手搵到應該可以 3000. 推這 amp 原因只在這價錢內有 dac + amp 又有評論話有一定好聲呢部算最平, 最好上代理聽一下. 音源用 NAS 或電腦. 要睇戲可以用 bdp 入 toslink 入 amp.

XQ 20 Bass 唔算勁但書架來講唔算差. 十仔唔洗買因為平價十仔 Bass 比唔上 XQ 20. 睇戲可以只用對書架就可以.

用 av amp 基本上唔會有好結果. 細書架又唔夠 Bass 唔好睇戲. 平價書架選擇不多 ... 其實講到呢度係唔係應該過 hi-fi 區呢 ...

kclai35 發表於 2013-12-10 10:35

poetrypoon 發表於 2013-12-10 00:49 static/image/common/back.gif
10K 主力聽歌但又要睇戲真係有難度. 呢個推薦希望師兄好好考慮.

要睇戲好 Bass 好重要. 細書架就一定唔得. ...

多謝大大的suggestion呢, 之前都有爬過下文, 但都沒有這類細雞野的東西. 哈哈.

唔知仲有冇ching可以推介呢.

kclai35 發表於 2013-12-10 10:40

HOHOHO 發表於 2013-12-9 17:14 static/image/common/back.gif
只用一對書架就算了.......

I suggest you to buy a better 2 channel amp.

HOHOHO Ching, 我都係冇, 因為冇什麼時間睇電影 (有的話都係同老婆睇....)

有時間都只係聽下歌仔. 但是用CD多.

HOHOHO 發表於 2013-12-10 13:07

poetrypoon 發表於 2013-12-10 00:49 static/image/common/back.gif

要睇戲好 Bass 好重要. 細書架就一定唔得. ...

用 av amp 基本上唔會有好結果   agree!

poetrypoon 發表於 2013-12-10 13:18

kclai35 發表於 2013-12-10 10:35 static/image/common/back.gif
多謝大大的suggestion呢, 之前都有爬過下文, 但都沒有這類細雞野的東西. 哈哈.

唔知仲有冇ching可以推介 ...

聽 CD 一樣用 BDP-450 做 transporter 用 toslink 入 DDA-100 可以了. 最好買條 glass toslink 會好聲好多.

kclai35 發表於 2013-12-10 13:59

HOHOHO 發表於 2013-12-10 13:07 static/image/common/back.gif
用 av amp 基本上唔會有好結果   agree!

最後你是用了什麼組合呢?

kclai35 發表於 2013-12-10 14:05

poetrypoon 發表於 2013-12-10 13:18 static/image/common/back.gif
聽 CD 一樣用 BDP-450 做 transporter 用 toslink 入 DDA-100 可以了. 最好買條 glass toslink 會好聲好 ...

Ching, 多謝你的組合介紹呢, 唔知有什麼toslink 好介紹呢{:1_254:}

邊度有得試下這個組合呢.
頁: 1 [2] 3 4
查看完整版本: 求$10000推介

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。