stephen 發表於 2013-12-1 17:52

Hdmi和analog設定及音量控制問題

我想問有無辦法統一音量由amp控制?

我用analog控制聽歌時,amp或者player可以控制音量大小,但用hdmi缐時就好似無反應,要由tv音量控制,有無師兄知道點解呢?問題可唔可以簡單解決?

而家攪到睇電視正常開18;但睇碟hdmi用50,一時睇完碟唔記得較細音量耳嚨

同樣,用analog聽歌用43db好哋哋,之後用amp去睇now hd又太大聲,轉來轉去都好痛苦;唔知各位師兄有無遇到類似問題?謝謝

stephen 發表於 2013-12-1 18:52

而家,好似又多一個問題;
用Analog出到5.1聲道,十仔識得自己醒

用Hdmi好似只出到2.0;就算開住十仔佢過一陣自己識瞓著;有無師兄可以解救下我?謝謝

pclai2000 發表於 2013-12-23 01:44

stephen 發表於 2013-12-1 18:52 static/image/common/back.gif
而家,好似又多一個問題;
用Analog出到5.1聲道,十仔識得自己醒

你用乜嘢amp同十仔?Analog.你用乜嘢Music mode聽?

gikifk 發表於 2013-12-23 16:08

睇完都唔清楚佢講嘜野{:6_168:}

louis001 發表於 2013-12-23 17:05

而家攪到睇電視正常開18;但睇碟hdmi用50,一時睇完碟唔記得較細音量耳嚨== 正常 因為電視輸出 放大功率比BDp 大 習慣下每次用完BDP 較返細聲 或剩用amp 出聲

用analog聽歌用43db好哋哋,之後用amp去睇now hd又太大聲,轉來轉去都好痛苦;唔知各位師兄有無遇到類似問題?==都係個句 習慣下用完 較返細聲 我每次睇完戲 都習慣將amp 音量較到最細先關機

stephen 發表於 2013-12-23 19:32

pclai2000 發表於 2013-12-23 01:44 static/image/common/back.gif
你用乜嘢amp同十仔?Analog.你用乜嘢Music mode聽?

我用的amp是CA 751R,十仔是velodyne spl 800 ultra.

"用Analog出到5.1聲道,十仔識得自己醒
用Hdmi好似只出到2.0;就算開住十仔佢過一陣自己識瞓著;有無師兄可以解救下我?謝謝"

關於這個問題,我找了很久,原來是amp advanced audio setup - hdmi bypass set 了 bypass,結果是用hdmi時真的bypass,只能用電視嗽叭出聲,用不了我的5.1 ... 而用analog時,我使用stereo + SW的music mode,所以其實是2.1出聲,十字識得自己醒

是我新手Set錯的問題,謝謝師兄

stephen 發表於 2013-12-23 19:42

gikifk 發表於 2013-12-23 16:08 static/image/common/back.gif
睇完都唔清楚佢講嘜野

文筆不好, 要師兄見笑了 {:1_332:}

因為現在用同一source (BD Player) hdmi用-50幾是ok大聲, 用analog則太細聲

吾同source用hdmi, bd player-50幾是ok大聲, now hd則聽不到聲,要轉到-20幾才有聲

stephen 發表於 2013-12-23 19:47

louis001 發表於 2013-12-23 17:05 static/image/common/back.gif
而家攪到睇電視正常開18;但睇碟hdmi用50,一時睇完碟唔記得較細音量耳嚨== 正常 因為電視輸出 放大功率比BD ...

謝謝, 師兄

如果無其他方法, 只好用師兄方法了.

但可以熄機時, 自動reset要小volume嗎?

lamfatlun 發表於 2013-12-24 08:05

gikifk 發表於 2013-12-23 16:08 static/image/common/back.gif
睇完都唔清楚佢講嘜野

睇完都唔清楚佢講嘜野{:6_168:} x2
(Post76 Android 手機版送出)
頁: [1]
查看完整版本: Hdmi和analog設定及音量控制問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。