jastudio 發表於 2013-11-27 17:44

哈哈甘你咪買長d咯, 你以後配搭其他機都靈活d。
都說了,好多合拼機,打開蓋,前級到後級可能系條10cm雞線,有可能系塊線路板入面其中一條線路。
你咪買6尺lor,做對3尺線。以後擺位都自由d。呢個就真既。。。

Koss 發表於 2013-11-27 17:45

jastudio 發表於 2013-11-27 17:18 static/image/common/back.gif
Are both 1ft and 4ft RCA?
or 1ft RCA and 4ft HDMI?
千期吾好用RCA同HDMI比wor。 根本吾系apple to app ...

其實係一部BDP, 同時用HDMI入amp(blueray), RCA入amp(cd)
amp以blueray play CD時, 等如行緊HDMI
amp以cd play時, 就變成行緊RCA

Koss 發表於 2013-11-27 17:51

jastudio 發表於 2013-11-27 17:44 static/image/common/back.gif
哈哈甘你咪買長d咯, 你以後配搭其他機都靈活d。
都說了,好多合拼機,打開蓋,前級到後級可能系條10cm雞線 ...

哈哈哈~ 細佬就係孤寒唔想買咁長{:6_167:}
好Q貴丫250尺~ 6尺成千五未連頭~
成日形住反正兩部機只係上下咁擺都唔會郁
但老細又講到買咁短不如唔好買咁~~~{:6_130:}

jastudio 發表於 2013-11-27 17:52

Koss 發表於 2013-11-27 17:45 static/image/common/back.gif
其實係一部BDP, 同時用HDMI入amp(blueray), RCA入amp(cd)
amp以blueray play CD時, 等如行緊HDMI
amp以cd ...

“amp以blueray play CD時, 等如行緊HDMI
amp以cd play時, 就變成行緊RCA” 
咩意思呀? 又以 blueray play, 又以 CD play?
請list你用的器材

Koss 發表於 2013-11-27 18:03

jastudio 發表於 2013-11-27 17:52 static/image/common/back.gif
“amp以blueray play CD時, 等如行緊HDMI
amp以cd play時, 就變成行緊RCA” 
咩意思呀? 又以 blueray...

我指既係amp唔同既channel
唔好意思令師兄混淆~!~ {:6_136:}

其實只係一部AV amp
一部BDP~

jastudio 發表於 2013-11-27 18:10

Koss 發表於 2013-11-27 18:03 static/image/common/back.gif
我指既係amp唔同既channel
唔好意思令師兄混淆~!~

看图
(Post76 Android 手機版送出)

Koss 發表於 2013-11-27 18:17

多謝師兄畫出圖說~~~!{:1_347:}
直頭就係呢個情況~~~!
細佬都明白唔同聲係必然~
所以開始既問題只係圍繞對RCA既長短會唔會帶黎負面影響~{:1_328:}

jastudio 發表於 2013-11-27 18:20

Koss 發表於 2013-11-27 18:17 static/image/common/back.gif
多謝師兄畫出圖說~~~!
直頭就係呢個情況~~~!
細佬都明白唔同聲係必然~

{:6_210:}
你如果真係想買短線,咪同老闆講做機內接線lor。
你買個條系咪銀線?

Koss 發表於 2013-11-27 18:21

又或者咁講, 應該係應唔應該用BDP既RCA輸出

明顯用左RCA輸出去av amp, 細節同低頻都多左
但就焗蓄左, 咁係個解碼唔得, 定係線材問題...?

jastudio 發表於 2013-11-27 18:24

Koss 發表於 2013-11-27 18:21 static/image/common/back.gif
又或者咁講, 應該係應唔應該用BDP既RCA輸出

明顯用左RCA輸出去av amp, 細節同低頻都多左

答你吾到。但係如果細節多左,應該系好事。有無刺耳先?
不過如果你想買既系銀線就小心玩。
剛才所講既只限於同一種材料,不同長度的比較。
頁: 1 [2] 3 4
查看完整版本: RCA長短問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。