lamhokin 發表於 2013-11-24 19:18

開啦開啦開啦~VE stage2

25天的等待,stage2到了

有紫色既花紙包住,拆左包唔翻

一堆內容物

黑色閃粉加橙色VE logo

翡翠綠&水晶藍

做工真系令,貼合度滿分!{:6_157:} 比335要隔音,又無左em6既腫脹感
德國佬做野系唔同,無論賣相同內在都好好

最重要系VE非常有效率,10月28號耳模寄到德國,11月23號就收貨{:6_181:}
香港代理亦都非常給力,一路都有whatsapp 短信話我知進度,連預計幾時回翻黎都講埋我知,都米話唔爽(朋友話米即系做賣XP唔會做既野囖){:6_158:}

耳機開聲不足10個小時,說說基本的走向,stage2就是一只聽人聲的耳機,很不全面
能量基本上都集中在中頻,聽落人聲有種肉肉的感覺,人聲線條感蠻粗的
密度高,從低頻到中頻的過度順滑,低頻出乎意料的多{:6_200:} 以為2單元的cm都是低頻比較少的,點知道stage2的低頻甘猛,量感比較多,彈性質感一般,高頻比較暗,延伸不會太高的感覺。
聲場來說比較小,比335還小 分析力中等水平,該有的還都有,但聽完em6再聽stage2就會聽到真的有差距。
聽完上面所說的會覺得stage2性價比很低吧?{:6_206:} 是的,的確如此,這應該是最貴的兩單元cm吧
ue,jh的兩單元只需要一半價錢就能買到,但卻不能給我如此迷人的人聲。
雖然es3x和es5的人聲也很好,但我試聽的時候卻覺得它們的聲音太沖不耐聽。

stage2沒有335的包圍感和低頻質感,沒有em6的動態和分析力,但人聲是335和em6所不能給的,但也不推介作為第一隻cm,因為太不全面,很快又會想升級更高的{:6_235:}

好開心可以帶新耳機去旅行,但荷包嚴重乾硬化{:6_216:}睇黎旅行中要食樹皮
多謝收看!

scene030112 發表於 2013-11-24 19:31

去邊樹旅行呀~~
金耳代理?
岩岩去左行個圈,雖然地方細左d,勝在服務幾好
即使有條線全新未開既都肯開出黎比我試
不過最後都係冇試到(廢事一條全新既變左demo令佢蝕錢嘛..)

估唔到隔音仲會比fitear好{:1_331:}

紅黑紅黑 發表於 2013-11-24 19:45

{:6_183:}高手文筆好得呀{:9_425:}
(Post76 Android 手機版送出)

lamhokin 發表於 2013-11-24 19:51

scene030112 發表於 2013-11-24 19:31 static/image/common/back.gif
去邊樹旅行呀~~
金耳代理?
岩岩去左行個圈,雖然地方細左d,勝在服務幾好

今次近近地去上海{:6_217:}
無錯系金耳.....
系,隔音真系比fitear好,可能因為我果只唔夠fit{:6_185:}

lamhokin 發表於 2013-11-24 19:51

紅黑紅黑 發表於 2013-11-24 19:45 static/image/common/back.gif
高手文筆好得呀

跟你學野姐{:6_229:}

wind 發表於 2013-11-24 19:53

又靚, 又閃 ... 造工很好{:1_351:}

紅黑紅黑 發表於 2013-11-24 20:56

我吹下水就得,寫野就....{:6_200:}

nightscrawler 發表於 2013-11-24 22:59

恭喜樓主, 1個月不足就能取實在是快~

CM跟DEMO 的表現差距能分享一吓嗎?

biid 發表於 2013-11-24 23:03

VE果句may the sound be with you好正{:6_178:}
傳聞8月hifi展去cp訂果d stage系列依家都未出倒貨吖
希望金耳可以keep住呢個服務態度同速度,趕絕cp{:6_134:}

lamhokin 發表於 2013-11-24 23:59

nightscrawler 發表於 2013-11-24 22:59 static/image/common/back.gif
恭喜樓主, 1個月不足就能取實在是快~

CM跟DEMO 的表現差距能分享一吓嗎?

成品既聲比demo更有結象力,低頻就多好多囉~
應該都有30%左右差距
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 開啦開啦開啦~VE stage2

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。