patkwok 發表於 2013-11-24 10:26

lai1212 發表於 2013-11-23 20:41 static/image/common/back.gif
4支el34,是推挽機,淨换二枝左同右最边的可以嗎?

你想左加唔balalnce的話,就可以換是旦一邊

一換要換曬四支match quad

KT-77 goldlion四支都係千零者

Lau6311 發表於 2013-11-24 13:30

fannyparkman 發表於 2013-11-23 22:57 static/image/common/back.gif
我完全唔識电,一定唔會拆,就算拆左都唔識調,係未一定要調呢?的聲會好的

看到ching是走同樣的路。之前有ching幫左我,教我怎麼做,我很開心。 {:9_425:}
想說幾句,很個人的想法,希望可以幫到你。
膽機聽音樂是一種享受。四枝貴族之聲是好野。{:9_421:}
用推挽膽機是有一DD唔同單端膽機,多數推挽膽機是固定偏壓,(多數機內)需要定時進行調整(大約幾個月),需要看功率膽的穩定性還是老化程度。{:9_424:}
很準調好偏壓真是會變"完美的HIFI"聲ka。 跑偏壓聲音唔會變好差,但聲音唔會咁HIFI。如果功率膽有嚴重跑偏壓還會有機會影響其另一匹配功率膽的壽命。{:9_418:}
準偏壓是重要ka!   {:9_416:}

方法:
1. 插好晒新膽抬部機比人調。但唔是長期方法。
我是壞左要修機,調壓另計兩百,都幾貴。無法,照做! (拿機時,修理老細有教,幾個月後唔記得左!所以有論壇ching幫我)   {:9_427:}

2. 有發燒朋友願意家訪協助調壓。(不能避免些少茶酒。) 一次生,兩次熟。或者到時可以自己做調壓。條件是玩電必須懂電同將安全預防措施做足100%。{:6_200:}

3. 賣左部機。
我唔希望ching咁做。都已經買左貴族之聲,未享受濃厚的超級膽聲可能是一種遺憾!   {:6_207:}

說錯,請ching唔好打頭,謝謝。
{:6_210:}

billymud 發表於 2013-11-24 15:00

fannyparkman 發表於 2013-11-23 20:06 static/image/common/back.gif
唔該晒師兄,乜野叫做mono-block ,係未玩KT88/EL34二類胆都得?我完全係初哥乜都唔知,部機係有位師兄賣俾我 ...

本帖由 fannyparkman 於 2013-11-23 20:10

乜野叫做mono-block -- 相中你部機有兩隻電源牛, 即係左右聲道各自獨立供電 , 可當獨立單聲道amp用 , 此即 Mono-block 咁解。
依機殻頂所標示, 係可玩KT88/EL34二類胆都得, 你睇到嗎?
要揾番對for呢隻kt-88用, 建議你去街頭舖多試幾款喇叭, 用class-A石機推得合你taste, 可能差不多可買了 。

fannyparkman 發表於 2013-11-24 15:55

billymud 發表於 2013-11-24 15:00 static/image/common/back.gif
本帖由 fannyparkman 於 2013-11-23 20:10

乜野叫做mono-block -- 相中你部機有兩隻電源牛, 即係左右 ...

唔該晒師兄,又學到野

fannyparkman 發表於 2013-11-24 16:03

Lau6311 發表於 2013-11-24 13:30 static/image/common/back.gif
看到ching是走同樣的路。之前有ching幫左我,教我怎麼做,我很開心。
想說幾句,很個人的想法 ...

哈哈,,我諗真係要拉部機俾人調,我又唔係識甘多人,家訪請飲紅洒啤洒燒味冇所謂,,開頭真係想賣左去换部石機,但係换左4枝膽又唔想賣住

billymud 發表於 2013-11-24 16:58

fannyparkman 發表於 2013-11-24 16:03 static/image/common/back.gif
哈哈,,我諗真係要拉部機俾人調,我又唔係識甘多人,家訪請飲紅洒啤洒燒味冇所謂,,開頭真係想賣左去换部石機 ...

現時你只係KT88換牌子,並非由KT88換成EL34,暫時唔調1、聽住先都OK啦.

由於有膽有高壓 ( HV 380~~480咁高),唔識就更要小心,而且一年半載又要調, 建議揾師父搞好個pot 位等你易做D、免拆殼又安全,仲實際喇。{:1_339:}

fannyparkman 發表於 2013-11-24 21:23

billymud 發表於 2013-11-24 16:58 static/image/common/back.gif
現時你只係KT88換牌子,並非由KT88換成EL34,暫時唔調1、聽住先都OK啦.

由於有膽有高壓 ( HV 380~~48 ...

唔該晒師兄,揾師父研究下先

billymud 發表於 2013-11-24 21:40

fannyparkman 發表於 2013-11-24 21:23 static/image/common/back.gif
唔該晒師兄,揾師父研究下先

同師父研究下:可否在紅色位置搞晒屏流 測量點, Gnd Points, trim pots 。搞掂左,就可毋須拆殼,用DVM (digital voltage meter) 及長柄絕缘螺絲批 著住部機,他他條條調校了。{:1_351:}

fannyparkman 發表於 2013-11-24 21:44

billymud 發表於 2013-11-24 21:40 static/image/common/back.gif
同師父研究下:可否在紅色位置搞晒屏壓、屏流 測量點, Gnd Points, trim pots 。搞掂左,就可毋須拆殼 ...

好似好複雜,要俾呢張图師父睇下,甘搞法要幾錢呢?我又唔識人,,

billymud 發表於 2013-11-24 22:08

fannyparkman 發表於 2013-11-24 21:44 static/image/common/back.gif
好似好複雜,要俾呢張图師父睇下,甘搞法要幾錢呢?我又唔識人,,

複雜or簡單,....你宜先提 budget,再等師父點講喇 。

你若果拆底蓋post張靚相上來, 自有分曉。或者另有高人可指點迷津。
頁: 1 2 [3] 4
查看完整版本: 換胆調壓請教...請各ching幚忙

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。