大mo 發表於 2013-11-19 10:59

樓主 你現有幾多器材要擺係依個櫃度?最下面果3個抽櫃咁淺真係冇作為,Bluray 碟都楝唔到{:6_147:},,
同埋樓主打算中置放係邊?係樓頂or櫃內?如櫃內放係amp上面就應該唔多夠位,11in內位擺amp
都去咗8吋再加層板5分(15mm)得反2吋多DD,唔夠擺中置喎{:6_175:}

aphk99 發表於 2013-11-19 11:41

popo388 發表於 2013-11-19 09:12 static/image/common/back.gif
我前前後後5年內換過3次tv櫃,想清楚。
最好個櫃內籠有15”或以上,因為upgrade及散熱
sub. 位最好cancel,...

Sub位 上面對應有櫃, 無左會好怪

aphk99 發表於 2013-11-19 11:44

大mo 發表於 2013-11-19 10:59 static/image/common/back.gif
樓主 你現有幾多器材要擺係依個櫃度?最下面果3個抽櫃咁淺真係冇作為,Bluray 碟都楝唔到,,
同 ...

中置 放頂 預5吋空間高 19吋 到24吋

電視會掛上檣

keekee 發表於 2013-11-19 12:45

師兄,
1. 應該以後無空間升級加其他設備。
2. 個柜深度唔夠,一般AV AMP深度都16“或打上加埋Speaker post、焦插、喇叭線需要深D。好既電源線、喇叭線和焦插唔好屈佢地,要比多D空間呼吸。
所以師兄可以考慮加深個柜,但系就只系加深柜外面版左右和櫃面,然後裡面d間隔全部離後墻最少6寸左右(既系柜外面深可能22或23”但系裡面就16或17“,咁樣外面睇唔到線,但系後面有空間。可考慮櫃面靠裡面開一條口比D系柜面既設備走先入去。

aphk99 發表於 2013-11-19 12:57

如果咁樣呢...

請指教...{:1_254:}

aphk99 發表於 2013-11-19 13:02

keekee 發表於 2013-11-19 12:45 static/image/common/back.gif
師兄,
1. 應該以後無空間升級加其他設備。
2. 個柜深度唔夠,一般AV AMP深度都16“或打上加埋Speaker post ...

咁改"櫃內深20吋"會好d? 外面會有22吋左右

lai71072 發表於 2013-11-19 13:05

風仔風仔仔 發表於 2013-11-19 09:31 static/image/common/back.gif
或者正正經經買影音架.   散熱空間最重要, 整塊玻璃仲嘜???

同意!

aphk99 發表於 2013-11-19 13:08

lai71072 發表於 2013-11-19 13:05 static/image/common/back.gif
同意!

唔整個櫃都係一樣比咁多錢...{:1_352:}

lai71072 發表於 2013-11-19 13:12

aphk99 發表於 2013-11-19 13:08 static/image/common/back.gif
唔整個櫃都係一樣比咁多錢...

咁有點兩難了!最好睇埋中置放邊,如放櫃頂電視前,電視不掛牆的話,櫃頂放電視的位置要升高4丶5吋!

風仔風仔仔 發表於 2013-11-19 13:29

http://www.price.com.hk/product.php?p=156272
抄這些設計咪得囉.
頁: 1 [2] 3 4
查看完整版本: 木工師父做電視櫃問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。