royfok88 發表於 2013-11-9 01:19

試左兩種組合,各位師兄幫下眼,多謝!

今日去友誠試左兩套組合
分別為
1. 先試wharfedale 10.5 再試
    wharfedale diamond 10.7
    wharfedale diamond cm
    onkyo 828
    1隻10吋sub仔 (唔記得左型號,約3000蚊左右)
試 ironman 2 係公園槍戰果段
低音同槍聲都可以,氣勢比試10.5時好好多

2. jamo D500LCR + D500SUR
    AV AMP 試左2030 及 LX87
    SUB 仔 JL F113...

氣勢上好似無Wharfedale咁好,可能係地方大左問題,先試LX87, 槍聲,子彈聲都夠實淨清析,環繞效果都OK,
再試2030, 聲音實淨程度差左啲,但係環繞效果方面就好啲,後尾SALES哥哥推薦LX77話同LX87如果唔計USB DAC方面其他差唔多,咁就試多次LX87,聽多次就覺得自己比較鐘意87果種聲多啲,但係有個問題就係佢用緊JL F113試,個效果係咪會被F113美化左好多呢?

如果純睇戲邊隻好啲呢?
跟住會去試埋mk750,
不過如果玩mk就只玩5.1算了,
以上兩種組合就會玩9.1,
另外mk會同邊隻av amp配合啲呢?
大家畀啲意見呀,thx!   
(Post76 Android 手機版送出)

samuel8892000 發表於 2013-11-9 13:15

梳化貼牆玩5.1加對前上置.睇戲多 LX87加MK750 筆值够加隻F110.爽爆.

yuppi 發表於 2013-11-9 17:31

samuel8892000 發表於 2013-11-9 13:15 static/image/common/back.gif
梳化貼牆玩5.1加對前上置.睇戲多 LX87加MK750 筆值够加隻F110.爽爆.

Pioneer + MK..........{:1_331:}

samuel8892000 發表於 2013-11-9 18:25

yuppi 發表於 2013-11-9 17:31 static/image/common/back.gif
Pioneer + MK..........

樓主話純睇戲wo.

yuppi 發表於 2013-11-9 18:28

samuel8892000 發表於 2013-11-9 18:25 static/image/common/back.gif
樓主話純睇戲wo.

吾夾.....{:1_260:}

風仔風仔仔 發表於 2013-11-10 14:12

星期五去了友誠, 有位師兄試緊JAMO純白色喇叭, 個位人兄係咪你呀, 當時見到SALES行埋去YAMAHA AV AMP扭大個音量試機.
三隻前中置JAMO距離拉得好遠喎, 後置就過低, 放係腳架上面. 超低音無留意用緊邊隻,
聲音唔亂, 但低音覺得唔多夠實淨, 無了壓迫感, 如果換為DENON應該會好好多.
想問下JAMO D500前中後置大約幾錢.
有冇試埋JAMO隻SUB 660.

風仔風仔仔 發表於 2013-11-10 14:19

pionner比較尖聲, 我覺得DENON, ONKYO聲音比較耐聽, 因為無咁尖

louis001 發表於 2013-11-10 14:24

samuel8892000 發表於 2013-11-9 18:25 static/image/common/back.gif
樓主話純睇戲wo.

唔敢話唔好聲 {:6_136:}但一定好難SET{:6_244:}

風仔風仔仔 發表於 2013-11-10 14:46

樓主兄: 其實你想買喇叭定擴音機, 定係兩樣都買呢,
你試喇叭既時候, 兩套喇叭都使用不同既擴音機, 好難比較個喎.
應該用同一部擴音機, 測試不同喇叭.
或者同一套喇叭測試不同既擴音機.
超低音當然對整個音場起到好大作用啦, JL F113咁貴, 出來既效果當然好啦.
試機一定要試你想要既組合, 如果揾隻好靚既超低音測試, 但最後屋企又唔係用這隻超低音, 出來既效果就差好遠嫁啦.

風仔風仔仔 發表於 2013-11-10 14:49

每個人對聲音既要求唔同, 好難話那個組合適合你.
試機前, 你應該要知道你想要嘜野聲底.
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 試左兩種組合,各位師兄幫下眼,多謝!

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。