thisismyname 發表於 2013-11-9 12:46

dicky0411 發表於 2013-11-9 12:35 static/image/common/back.gif
可以係日本讀到中,小學同高一,二ga通常都係做家族滯在簽證
正常留學生最早都係過黎讀高3 ...

可惜我已經過了那段時間, 不過, 仲可以考慮下去讀pg

dicky0411 發表於 2013-11-9 12:53

thisismyname 發表於 2013-11-9 12:46 static/image/common/back.gif

可惜我已經過了那段時間, 不過, 仲可以考慮下去讀pg

日本ga pg同香港ga pg差幾遠下

laz 發表於 2013-11-9 19:59

來日本讀書,可先入語言學校,都可以有簽證的。
大多語言學校都會針對外國人考大學搵工而設,最緊要有錢。

thisismyname 發表於 2013-11-9 21:02

dicky0411 發表於 2013-11-9 12:53 static/image/common/back.gif
日本ga pg同香港ga pg差幾遠下

唔知之後有無機會體驗下呢...

thisismyname 發表於 2013-11-9 21:05

laz 發表於 2013-11-9 19:59 static/image/common/back.gif
來日本讀書,可先入語言學校,都可以有簽證的。
大多語言學校都會針對外國人考大學搵工而設,最緊要有錢。 ...

錢啊, 暫時我沒有- -
日文就有讀過d, 加上自己打機睇動畫等學嘅, 依家睇lightnovel, 打機, 基本會話無問題, 但去讀書做野就應該難d...

laz 發表於 2013-11-9 21:18

thisismyname 發表於 2013-11-9 21:05 static/image/common/back.gif
錢啊, 暫時我沒有- -
日文就有讀過d, 加上自己打機睇動畫等學嘅, 依家睇lightnovel, 打機, 基本會話無問 ...

正常人其實唔會想在日本工作的。
除非你是非常崇日。覺得俾日本人駡也是一份美好的體驗

thisismyname 發表於 2013-11-9 21:19

laz 發表於 2013-11-9 21:18 static/image/common/back.gif
正常人其實唔會想在日本工作的。
除非你是非常崇日。覺得俾日本人駡也是一份美好的體驗 ...

點解強調"俾日本人駡"呢? laz兄可以講多d嗎?

laz 發表於 2013-11-9 21:27

thisismyname 發表於 2013-11-9 21:19 static/image/common/back.gif
點解強調"俾日本人駡"呢? laz兄可以講多d嗎?

日本的工作文化就是如此。
而且在日本工作,就算是國際企業,大多數人及上司都是日本人。
俾人駡係常事。咁你同事及上司都係日本人,咁咪係俾日本人駡囉。{:1_253:}

日本有說,要知日本文化,就要同他們一起工作,你會發現一個完全不一樣的世界。
若你一向覺得所有日本人都是非常有禮,那除了去坐火車,還要在日本揸車。爆粗的密度我估無香港咁嚴重,但也不是少。

thisismyname 發表於 2013-11-9 22:16

laz 發表於 2013-11-9 21:27 static/image/common/back.gif
日本的工作文化就是如此。
而且在日本工作,就算是國際企業,大多數人及上司都是日本人。
俾人駡係常事。 ...

以我上次去東京的感覺, 感覺上座JR線(我主要座山手線), 我覺得幾好
人們普遍有禮, 守禮, 雖未必會好關心周圍嘅人, 但至少唔會推撞, 唔會大聲講野, 唔會係車上飲食
不過, 東京仍有嗰種城市feel, d人比較匆忙, 似香港人咁, 唔似歐洲人, 我係比較鍾生活工作意節奏慢d嘅, 未知長住感覺如何

關於工作文化, 之前做專題嘅時候有睇過d, 如做office work類, 工作時會好專注, 放左工會去唱k, 去飲酒
不過, 我覺得唔同地方工作會有d唔同, 實際情況我未體驗過, 就不予置評了

laz 發表於 2013-11-9 23:15

你一定是旅客時間。
早上八至九的山手線不是人可以坐的。
而真正的通勤線是西武池袋,新宿及JR的中央線,再南些少是京王線。我有個朋友個個星期都係FB係咁噪返放工的京王線。
仲未數地下鐵{:1_346:}

還有,在日本的火車食野係合法,而且係正常。
所以看來你對日本是有點哈日。所以看到較多好的一面。
不過講速度,東京對我這個香港人來說,其實已經很慢。

anyway再講下去一來超級離題,二來對不是在這裡的人來說,日本永遠是一個戴著面紗的人,令人充滿幻想
頁: 1 2 3 4 5 [6] 7
查看完整版本: 玩耐左,好似冇左果種激情....(嚴重離題了...)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。