manx1118 發表於 2013-11-5 19:59

Oppo 103D 網絡問題

用Lan 線連接 Synology,大部分都無問題,只是當播放 bdmkv 或 mkv 有 DTS-HD 窒了,Lan port 是否giga lan?

(Post76 Android 手機版送出)

leqee 發表於 2013-11-21 17:05

師兄,唔好意思咁遲復你,請問你整個網絡都喺用有線?
我猜可能與你既路由器有兼容問題,試下更換個路由器測試看。

manx1118 發表於 2013-11-22 21:10

謝謝關注,本人使用 netgear 3700v3 用 cat 6 LAN 線, 其他 media player 沒有問題.

leqee 發表於 2013-11-25 09:29

manx1118 發表於 2013-11-22 21:10 static/image/common/back.gif
謝謝關注,本人使用 netgear 3700v3 用 cat 6 LAN 線, 其他 media player 沒有問題.

再有勞師兄協助測試下,把通過網播出現熄幾問題的檔案,拷貝至硬碟播放試試,看是否會出現同樣問題。
如方便可以幫檔案提交給我們的香港代理商測試,多謝!
聲耀全音 BO Acoustic(香港及澳門地區總經銷商)
3188 1720
九龍區旺⻆西洋菜南街1號A百寶利商業中心14樓5室

manx1118 發表於 2013-11-25 22:24

leqee 發表於 2013-11-25 09:29 static/image/common/back.gif
再有勞師兄協助測試下,把通過網播出現熄幾問題的檔案,拷貝至硬碟播放試試,看是否會出現同樣問題。
如 ...

我亦試過從硬碟播是沒有問題,只在網絡上才出現。

leqee 發表於 2013-11-26 10:07

manx1118 發表於 2013-11-25 22:24 static/image/common/back.gif
我亦試過從硬碟播是沒有問題,只在網絡上才出現。

從你的描述判斷,應該是網絡兼容性問題,師兄可否更換一個一般的路由器(比如:tplink)只連接播放器與NAS測試,看是否會出現同樣問題。多謝!

kancheng 發表於 2014-1-8 00:10

manx1118 兄,

你好, 見到你既 post 可以 " 用Lan 線連接 Synology,大部分都無問題. "
小弟有部 OPPO-103search 唔到部 NAS 想向你請教.

小弟器材 :
Blu-ray : Oppo bdp-103 ( firmware : BDP10X-38-1220 )
NAS : Synology DS214 ( DSM4.3 )
Router : TP-LINK TL-WR1043ND
PC : 電腦

OPPO-103,NAS, 電腦 ( 全部 CAT 6 線 ) 駁同一個 ROUTER , 部103只係搵到部電腦, 播到入面電腦 share folder o的 file.
電腦可以攞到 NAS o的 file.
只係部103 搵唔到部 NAS , 請問係咪有特別 SETTING ? ROUTER 既 PORT FORWARD 有無關係 ?

請多多指教, 謝謝 !

manx1118 發表於 2014-1-8 18:57

kancheng 發表於 2014-1-8 00:10 static/image/common/back.gif
manx1118 兄,

你好, 見到你既 post 可以 " 用Lan 線連接 Synology,大部分都無問題. "

可參考這裡http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=134158&extra=page%3D1

kancheng 發表於 2014-1-8 20:12

manx1118 發表於 2014-1-8 18:57 static/image/common/back.gif
可參考這裡http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=134158&extra=page%3D1

manx1118 兄,

多禮你回覆, 小弟已經跟足上面LINK SYNOLOGY DSM教學, 但一樣唔成功.

kenchui 發表於 2014-1-23 10:17

leqee 發表於 2013-11-26 10:07 static/image/common/back.gif
從你的描述判斷,應該是網絡兼容性問題,師兄可否更換一個一般的路由器(比如:tplink)只連接播放器與NA ...

師兄你好!

小弟新入手oppo103D, 今日試過行SMB經NAS睇原盤ISO或BDMV時會窒, 但經USB睇就無事.

NETWORK已經行緊CAT6, router係NETGEAR既R6300 v2, 都算係一部高階既MODEL, 咁都會窒唔知係咩問題呢? 係部103既問題? router問題? 我SETTING有問題? 定係高清音效既原盤係唔可以經NETWORK PLAY既呢??

如果係router問題, 其實代理有無試過咩router兼容問題既呢? 等我地啲用家及早知道~
如果netgear唔得, 咁cisco既又得唔得呢??

希望師兄指教, 謝謝~
頁: [1] 2
查看完整版本: Oppo 103D 網絡問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。