cosworth01hk 發表於 2013-11-5 01:52

KK Surround 再 UPGRADE !

先前由佢

轉咗用佢

擺位不變,都係掛後牆
但效果真係大躍升
細緻度,包圍感,連貫性,甚至力度都大幅提升(但價位都一樣大幅提升){:6_136:}

其實一直心知
Surround speaker係應該掛左右
礙於環境所限,所以一直都只能夠掛後牆
但作為一個AV友又點會咁易屈服吖 {:6_164:}
於是不斷爬文,再三研究有冇辦法搞掂佢掛到左右牆呢? {:6_229:}
發現有好多ching都會用LCD TV架掛surround speaker
貪佢有得多角度調校,指向邊都得
不過問題又嚟喇
就係有得校上下左右
但又鎖得唔實,結果出到嚟頭耷耷,點見人呀?
搵嚟搵去,鴨記都唔記得行咗幾多轉喇
結果都係無答案
所以決定博一博,信番鬼佬牌子嘢
揀咗佢

Vogel's 1045s

見佢個spec, 最重掛到成33lbs
啲金工仲要靚仔到不得了
況且對Kreisel都係廿lbs樓下
斷估隻掛架點差都有個譜掛
起碼唔打得都睇得下吖!

結果

大功告成!

但究竟有無耷頭呢..... {:6_175:}

............................

......................

.................

............

......

.

登登登凳!

有相有真相,總算冇駛錯錢 {:6_193:}

除咗同對surround掛過個靚位之外
見對surround cable由入伙用到家陣
仲要係買surround speaker果時送既陳年no pay嘢
所以,都係時候轉轉佢喇
唔換由只可,一拉對舊surround cable出嚟

發現... {:6_200:}

入面差不多氧化咗一半
No pay嘢即係 no pay嘢 {:6_194:}
呢個世界邊度有免費既午餐吖
好彩當初裝修有造入牆喉啫 {:6_183:}

取而代之係belden 8471
一開聲... {:6_181:}
唔怪之得咁有口碑啦
CP值真係超高 {:6_193:}
不過可能係對舊線真係超雞喇... {:6_136:}

總結今次upgrade真係滿意又靚仔
效果仲 {:6_174:}

不過...
餐樹皮宴就真係唔知要食到幾時先回復原氣呀~~~ {:6_244:}

謝謝大家點閱 {:6_162:}

------------------------------------------------------

有ching問起個後置掛架喺邊度買?
我借呢度覆埋睇下幫唔幫到有興趣既ching

其實個掛牆架係Vogel's既Flat TV掛架嚟嘅
Model : 1045s (可負重33lbs,仲有黑色添)

Vogel's呢個品牌喺香港係有代理
但個價相比喺外國訂就無咁抵
所以我就選擇搵英國代購網喺amazon.co.uk訂

呢啲網址可以俾大家參考下:

Vogel's網址
http://www.vogels.com/

Vogel's 香港代理
http://www.soundtronics.com.hk/product/index.php?manufacturers_id=11&sort=3a&page=7

Amazon UK ({:6_124:} 唔ship香港 !)
http://www.amazon.co.uk/gp/offer-listing/B005M26UIC/ref=dp_olp_new?ie=UTF8&condition=new&qid=1383935387&sr=8-1

英國代購
https://www.google.com.hk/search?newwindow=1&espv=210&es_sm=122&q=%E8%8B%B1%E5%9C%8B%E4%BB%A3%E8%B3%BC&oq=%E8%8B%B1%E5%9C%8B%E4%BB%A3%E8%B3%BC&gs_l=serp.3..0l10.14813.14813.0.14992.1.1.0.0.0.0.28.28.1.1.0....0...1c.1.31.serp..0.1.28.bLF1_VM1L7g

希望幫到大家{:6_182:}

bigair 發表於 2013-11-5 02:00

正喎,師兄belden 8471咩價位呀?

cosworth01hk 發表於 2013-11-5 02:04

bigair 發表於 2013-11-5 02:00 static/image/common/back.gif
正喎,師兄belden 8471咩價位呀?

秋葉原 $5.5/feet
順帶一提,秋記服務態度真係{:6_193:}

mancarmen 發表於 2013-11-5 02:14

cosworth01hk 發表於 2013-11-5 02:04 static/image/common/back.gif
順帶一提,秋記服務態度真係

我放假都要去買我果對仲雞呀!不過都要成80呎{:6_136:}

bigair 發表於 2013-11-5 02:25

cosworth01hk 發表於 2013-11-5 02:04 static/image/common/back.gif
順帶一提,秋記服務態度真係

正喎,合筆直,對架幾錢,好靚仔!{:6_193:}

cosworth01hk 發表於 2013-11-5 02:35

bigair 發表於 2013-11-5 02:25 static/image/common/back.gif
正喎,合筆直,對架幾錢,好靚仔!

我搵代購網站喺英國買
1對around $2000左右
香港買要再貴啲
Amazon uk又唔ship香港
所以代購個價錢會抵過香港門市

manKi 發表於 2013-11-5 06:35

新玩貝 {:8_403:} Ken Kreisel Quattro

keke323 發表於 2013-11-5 07:49

恭喜 ching 又有新玩具 {:6_195:}{:6_212:}

ctmk 發表於 2013-11-5 09:42

CHING用心UPGRADE , 抵讚{:6_193:}

felix1997 發表於 2013-11-5 09:45

好似掛唔到 OMD5 . 我可以要淘寶穩一個可以 mount 起 OMD5
我都想換 8471 同穩個架 擺好D 位 ,反正都要鑽牆
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: KK Surround 再 UPGRADE !

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。