威廉 發表於 2009-9-4 00:29

so you can just buy it in apple store and install thrugh the disc? easy work? i'm still very new to mac... $238 is very reasonable

lukalok 發表於 2009-9-4 11:24

upgrade o左用safari超超超爽快, 但Quicktime X唔係QT pro, 只有簡單export功能, 有不足, 都係用Quicktime 7 pro好好多。不過iphone式中文手寫輸入只限有trackpad macbook用得, imac無得用。

bt1000bt 發表於 2009-9-11 23:42

lukalok兄有d野想講教下你
我岩岩上幾個月買左部macbook
咁入面有個iphoto,iphoto有個function係可以張你d相set係邊到影的
不過唔知點解我set極佢都當我冇set過咁
一click入位置個past,佢都係出左一張大大張既notes係中間,請問點解呢
thx

waimac 發表於 2009-9-12 11:09

Mac pro + 20" ACD, macbook pro, powerbook 12" + 15", 5 years mac exp.

lukalok 發表於 2009-9-13 00:26

lukalok兄有d野想講教下你
我岩岩上幾個月買左部macbook
咁入面有個iphoto,iphoto有個function係可以張你d相set係邊到影的
不過唔知點解我set極佢都當我冇set過咁
一click入位置個past,佢都係出左一張大大張既notes ...
bt1000bt 發表於 11-9-2009 23:42 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

你所講嘅係相下面個untitled event? 你用4 cap將圖睇吓!

bt1000bt 發表於 2009-9-13 01:43

lukalok兄
我意思係,如果我開iphoto,咁左上角係可以有4個function睇d相
1.事件
2.相
3.face
4.位置
咁我其實係可以係按位置到可以出個map,係個map到可以睇到我係世界各地影過d乜野相
不過我一click入去,佢就出左張memo係中間,教我係d相既右下角個info到,set返我影相既地方
咁我之後照做,係個相到or係個folder到都見到我影相既地方,例如folder:台灣,入面有幾張相係台北
咁之後我入返左上位置到,諗住睇下佢係個地圖到有冇出返個地點,點知都係出左張memo係中間,教我
係info到set地點,我就係唔知點解???所以請你幫幫忙~

lukalok 發表於 2009-9-13 10:48

屋企只有iLife08,聽日返公司試吓用iLife09再同你研究吓。

dweqte 發表於 2009-9-13 11:31

yea,我系taobao买过平的applecare extend, 平很多的, macbook applecare我比左8XXRMB 系最后一天注册的!

Mac友記得保用期內買apple care延長2年保用,千期唔好慳,尤其用macbook,唔係有問題就唔係千零蚊嘅事。
BTW,我啲Mac用嘅最長壽命係部Quadra 950 用咗7年,但有兩年冇乜開機﹔iMac DV,用咗6年頂唔順個monitor太細 ...
lukalok 發表於 2009-8-7 08:12 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

dweqte 發表於 2009-9-13 11:33

我系mac机友 不过多数用boot camp {:6_238:}
有macbook, macbook pro unibody late 2008, imac, airport extreme dual
iphone 2G, iphone 3G, iphone 3GS

bt1000bt 發表於 2009-9-13 22:04

屋企只有iLife08,聽日返公司試吓用iLife09再同你研究吓。
lukalok 發表於 2009-9-13 10:48 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

咁唔該你先~~{:6_181:}
頁: 1 2 3 [4] 5
查看完整版本: [Mac] 有無 Mac 友, 入黎吹下水丫

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。