furuya 發表於 2013-10-18 14:04

新手買左一堆野後, 電源問題

呢個星期先後買入

KEF R300
KEF R200C
Cambridge Audio Azur 751R
Cambridge Audio Azur 752BD
Velodyne SPL-800i Sub woofer $6300
Audioquest vodka HDMI 2m $2100
Audioquest vodka HDMI 1m $1700

電視用緊SHARP LC-52LX840H

一直電視櫃都只係用BELKIN防雷拖板, 原庄電源線.

想問下我下一步應該點玩? 先買隻濾波器? 還是英式電源線玩住先? 先換BDP, 再換AMP電源?

plnl88 發表於 2013-10-18 14:20

先買隻濾波器? <--- 先搵隻 隆宇 LY-206-2 電源再生拖板先。
電源是第一步應該搞先的。唔花心,電處的投資用到十年,八年的。
你可以 pm 問問 D 用左 206-2 的效果如何。
KeeKee 師兄好似同你一樣用緊 751R,752 BD 兼有用 206-2。

第二步先再換電源線。
畢直許可,BDP, AMP 一齊換。
否則就 先換 BDP。後換 amp。

如果 TV 換到線就換埋。
唔得,齋啪支鉑金屎都有明顯可泉的畫質提升了。

furuya 發表於 2013-10-18 14:27

plnl88 發表於 2013-10-18 14:20 static/image/common/back.gif
先買隻濾波器?

先買隻濾波器? <--- 先搵隻 隆宇 LY-206-2 電源再生拖板先。
電源是第一步應該搞先。

>> 謝謝, 係咪去鴨記找?

唔得,齋啪支鉑金屎都有明顯可泉的畫質提升了。

>> SHARP呢部唔換得線, 好衰.

lawzelda 發表於 2013-10-18 14:40

恭喜,r300效果如何?

avav 發表於 2013-10-18 14:44

C兄電原線就真係要玩美式喇
質數好好多架你套嘢咁正
先入個60A再入兩條N仔 3200插 BDP AMP
BDP果條用原廠Rh頭尾AMP就用G頭尾啦

plnl88 發表於 2013-10-18 14:52

furuya 發表於 2013-10-18 14:27 static/image/common/back.gif
先買隻濾波器? > 謝謝, 係咪去鴨記找?

>> 謝謝, 係咪去鴨記找? <--- 206-2 要去淘仔 或上深圳 代理買先得。香港無的。

furuya 發表於 2013-10-18 15:37

lawzelda 發表於 2013-10-18 14:40 static/image/common/back.gif
恭喜,r300效果如何?

無聽DEMO時咁正. 可能未煲好:)

但已經比舊時好好多.

buji 發表於 2013-10-18 15:43

r300外形超靚 我超級鐘意 不過唔知聲點啫

samuel8892000 發表於 2013-10-18 16:02

美式電源線比英式好?>>>>唔見得.我以前用美式.現在已全部轉晒英式.

lawzelda 發表於 2013-10-18 16:27

furuya 發表於 2013-10-18 15:37 static/image/common/back.gif
無聽DEMO時咁正. 可能未煲好:)

但已經比舊時好好多.

欠電線,未煲好,遲一D會好D
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 新手買左一堆野後, 電源問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。