david1503 發表於 2013-10-17 14:16

唔滾唔知mezzo好……

呢幾日,秋意濃,令我回憶起在歐洲旅行的日子,又心痕想換新喇叭,想在音色中找回那種歐洲濃濃的浪漫感覺,在中環不同的陳列室試聽,四圍滾。{:6_127:}

最後暫時睇中sonus faber toy tower,$15,000,貪佢外型夠古典,聲音其實就唔係好,但勝在聲音矇矇,氣氛濃濃。但係諗諗下,在聲音和質素上,比起我而家的mezzo 6,其實無升級到。德國佬的喇叭排名,2隻是同級只差幾名……再比一比價錢,一隻$15,000,mezzo $6,500……自己又唔係大富大貴…幾千蚊差價係咪應該捐去比有需要既人更能積福……{:6_140:}

唉…當日$6,500帶mezzo 6返屋企……都真係執到……起碼慳返1萬蚊……{:6_148:}其實買既時候,都體驗唔到對喇叭有幾抵,到真係而家想俾錢買野,想搵野替代佢時,先知道佢有幾平、幾咁有質素。也明白點解yuppi兄苦口婆心,明明講左都對佢都無著數無利益,也忍唔住要推介一啲好野。 {:6_181:}

另,呢幾日,同d sales講我用mezzo,好多人都未聽過但就已經話唔好。我的睇法,mezzo的確可能唔夠難推,聲音可能的確唔夠高貴,但係,見好多大廠,近年推的新款,未又係走易推、像真、無味的大眾化路線。我要再去聽清楚,睇下除左toy tower仲有乜野好玩。

hkmmo 發表於 2013-10-17 20:05

咁快就痕諗住升級{:6_174:}

chakat 發表於 2013-10-17 22:16

最重要自已用得開心,聽得稱心咪OK囉!{:6_193:}

siuping 發表於 2013-10-18 10:29

口味既野人人唔同,又會隨時間改變,sonus faber 算係濃味既喇叭,唔駛點搞已經有晒味,宜家多左喇叭走中性路線可能想兼容性同用途大 d,畢竟多聲道既市場都大好多。其實中性都有好既地方,求其換一樣野已經完完整整反映晒特性分別,有較高可塑性比你發揮唔同配搭出黎既效果。

yuppi 發表於 2013-10-18 11:55

siuping 發表於 2013-10-18 10:29 static/image/common/back.gif
口味既野人人唔同,又會隨時間改變,sonus faber 算係濃味既喇叭,唔駛點搞已經有晒味,宜家多左喇叭走中性 ...

最敞 SF d designer 走哂,toys tower 已經係食老本抄襲設計,新果款直头 cut cost 糸列,連個樣老走埋,聲音同外觀都冇哂 SF 味道。

david1503 發表於 2013-10-18 12:20

yuppi 發表於 2013-10-18 11:55 static/image/common/back.gif
最敞 SF d designer 走哂,toys tower 已經係食老本抄襲設計,新果款直头 cut cost 糸列,連個樣老走埋, ...

無錯,新個款venere以聲計,其實係唔錯。聽過也的確完全贏toy tower,但當然價錢也有10k差距。venere鬼佬公認好聲,但係我去睇既時候,就算佢點好聲,我見佢個樣太modern,已經無晒興趣。modern樣無謂買sf。而且聲音越來越中性,聽左隻venere 3.0一陣,聲音取向同mezzo 6比,我唔覺得有大分別,聲音密度比m6高,但完全唔覺得需要俾個差價升級。所以都係諗返toy tower,我或者會訂全包黑皮版本,貪佢外型特別、意大利造,同埋音色取向同m6較大,意味較濃。

gikifk 發表於 2013-10-18 12:48

{:6_193:}各花入各眼{:6_193:}

david1503 發表於 2013-10-18 13:38

gikifk 發表於 2013-10-18 12:48 static/image/common/back.gif
各花入各眼

{:6_181:} 師兄用緊2.5,其實的確係好叭一對,只係呢個moment我想搵重口味一點{:6_178:} 就像冬天要吃濃味野,糯米飯、火窩。

siuping 發表於 2013-10-18 14:02

david1503 發表於 2013-10-18 13:38 static/image/common/back.gif
師兄用緊2.5,其實的確係好叭一對,只係呢個moment我想搵重口味一點 就像冬天要吃濃 ...

咁你可能要留定對 mezzo 6 等夏天黎{:6_174:}

david1503 發表於 2013-10-18 14:11

siuping 發表於 2013-10-18 14:02 static/image/common/back.gif
咁你可能要留定對 mezzo 6 等夏天黎

我都係咁諗{:6_129:}
頁: [1] 2
查看完整版本: 唔滾唔知mezzo好……

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。