eelibse 發表於 2013-10-15 14:24

70d配鏡選擇

70d配咩鏡頭影BB較好?多數室內影
朋友介紹tamron呢個牌子有咩好選擇同咩價錢到?

mike384 發表於 2013-10-15 16:29

首先申報下, 小弟平時冇玩開C記鏡, 唔算好熟.
講得出係影BB, 盡量都唔好用閃, 所以大光圈係必要的, 二黎又可以利用淺景深去突出個BB.
TAMROM有支新的24-70 F2.8 VC, 好似都要近萬元, 好當然好, 但如果集中係室內影, 其實定焦都可以考慮上, 光圈可以去到F2或以上,彈性大左. (但比起c記最新個支24-70 f2.8第二代要平好多)
我都間唔中會影下朋友的小朋友, bb黎講, 個人會用35MM呢個焦距的定焦鏡, 用係70D會有一般FF機的約5~60MM左右啦.
C記的35MM的話, 平的有35MM F2(好似兩三K), 想再大D光圈當然可以有, 不過就會好貴下, 中間價的話SIGMA有支35MM F1.4, 唔錯的, 但先搞清楚會唔會走焦...(SIGMA舊時的通病, 尤其用係C記相機時)

小仲 發表於 2013-10-15 20:52

配Canon原廠18-135mm STM鏡啦

試下用黎拍video真係做到無聲快速變焦

價錢唔貴...成像質素OK

可以用黎做天涯鏡{:1_351:}

不過光圈係唔夠大,要推高少少個ISO (3200以下用RAW影,搞搞唔覺有雜訊)

rlwk2009 發表於 2013-10-15 21:37

室內40mm餅鏡已經幾好用,不過 ching 預算筆值多少呢{:6_182:}
頁: [1]
查看完整版本: 70d配鏡選擇

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。