saxhorn 發表於 2013-10-15 17:44

好孩子 發表於 2013-10-15 15:59 static/image/common/back.gif
可惜WAV 做唔到COVER 個D ART WORK 野...如果好似FLAC咁有ART WORK 就PERFECT!!

AIFF 好似做到

guppyguppyguppy 發表於 2014-2-3 09:50

個人覺得wav訊息量多,detail 好多
Flac 柔啲,訊息量好似無咁多

SCLEE 發表於 2014-2-3 10:03

guppyguppyguppy 發表於 2013-10-15 00:45 static/image/common/back.gif
flac解出来貌似比原解码率低
這個不明白

x2x2x2

jaffeinism 發表於 2014-2-3 13:45

個人現在轉的大多因蘋果IPOD關係, 現在新轉的大多轉為AIFF, 而WAV和FLAC分別, 在下用的機器一般聽歌情況下, 真的聽不出來, 其實有幾多人每次聽歌都會好似天下武林大會大比拼甘去金晴火眼全程去MON?

還有的器材加埋十幾萬都話聽吾出分別{:1_352:}

jfai 發表於 2014-2-4 06:17

我連wav同320k mp3都聽唔出有分別

guppyguppyguppy 發表於 2014-2-4 14:23

jfai 發表於 2014-2-4 06:17 static/image/common/back.gif
我連wav同320k mp3都聽唔出有分別

其實分別在於分析力上
如果唔係極留心之下
尤其而家D歌樂器係禁出黎再SOFTWARE調, 唔係真正收音
如果用D分析力唔高既PLAYER, 講真, 分別真唔容易

WallerHomie 發表於 2014-2-4 17:19

jaffeinism 發表於 2014-2-3 13:45 static/image/common/back.gif
個人現在轉的大多因蘋果IPOD關係, 現在新轉的大多轉為AIFF, 而WAV和FLAC分別, 在下用的機器一般聽歌情況下, ...

我都係用iTunes將CD轉做16bit/44.1kHz既AIFF
因為Aiff可以放cover 修改資料 同放歌詞
iPod既用家相信大多數都會轉AIFF或ALAC

nightscrawler 發表於 2014-2-4 17:25

我沒有用APPLE的產品, 在HEADFI的領域上大部份時間都是用自己從CD RIP成的FLAC了. 關於WAV跟FLAC的比較, 暫時聽不出分別.

loadinglove 發表於 2014-2-4 18:45

guppyguppyguppy 發表於 2014-2-4 14:23 static/image/common/back.gif
其實分別在於分析力上
如果唔係極留心之下
尤其而家D歌樂器係禁出黎再SOFTWARE調, 唔係真正收音

其實唔止分析力
音場定位都有分別
而且幾明顯
不過入耳式可能會聽唔出

thomaswai 發表於 2014-2-4 20:12

CDRIP 就WAV
網上DL 多數FLAC/APE ,自己爆返做WAV
FLAC/APE 好似係WAV o既壓縮版咁解
個人覺得分別在於FILE SIZE / TAG , 聽感分唔到,而且 PLAYER 又READ唔到
再好D 應該係ISO!? 不過要PS 3/4 先RIP到
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: WAV VS FLAC VS APE

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。