liow 發表於 2013-10-9 16:21

萬元 AMP + 5.1 喇叭組合 煩惱中

近期想用一萬至萬二買一SET AMP 加 5.1睇戲聽下歌仔, 但又新仔一名, 希望各方師兄俾D意見等我可以盡情享受AMP 加SPEAKER 既樂趣又唔駛O徒D冤枉錢.
{:1_332:}
先黎少少BACKGROUND, 屋企唔大{:1_332:} , 電視牆去到梳化牆都係得98 吋(約8呎) 距離, 梳化牆就87吋(7.25呎)濶. 用途都係睇戲同CONCERT 多..

經過D CHING 介紹同睇左其他POST 有以下選擇:

1) AMP : ONKYO 717
    SPEAKER: ENERGY TAKE CLASSIC 5.0
    SUB       : ENERGY ESW C10

2) AMP: ONKYO 626/ 馬仔5007
    SPEAKER : MS Alumni 5.1 SET

3) AMP:ONKYO 626
    SPEAKER : KEF 305 5.1 SET

邊套比較好? 如有更好, 請賜教...{:1_352:}

david1503 發表於 2013-10-9 16:41

Marantz SR5007 $5000
Mordaunt Short Aviano 2 前置 $3000 (唔太記得咩價)
Mordaunt Short Aviano 5 中置 $2000 (唔太記得咩價)
後置隨便,kef e301好似$2xxx
十仔,energy esw c10,$2xxx

liow 發表於 2013-10-9 16:50

大大....爆BUDGET 呀!!! 最重要係我電視牆得果51 吋闊咋{:9_418:}....放唔落咁大對前置中置{:1_255:}

liow 發表於 2013-10-9 17:09

david1503 發表於 2013-10-9 16:41 static/image/common/back.gif
Marantz SR5007 $5000
Mordaunt Short Aviano 2 前置 $3000 (唔太記得咩價)
Mordaunt Short Aviano 5 中置...

大大....爆BUDGET 呀!!! 最重要係我電視牆得果51 吋闊咋....放唔落咁大對前置中置

rlwk2009 發表於 2013-10-9 17:40

http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=156870&extra=page%3D1%26filter%3Dtypeid%26typeid%3D20%26typeid%3D20

liow 發表於 2013-10-9 17:54

rlwk2009 發表於 2013-10-9 17:40 static/image/common/back.gif
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=156870&extra=page%3D1%26filter%3Dtypeid%26type ...

我都有睇呢個POST 呀... 不過有好多野我又唔識而且唔似D 大大們有咁大個廳玩音響所以先再開一個POST 問問, 所以先想麻煩下大家幫幫手介紹一下

chalice 發表於 2013-10-10 18:29

Onkyo + kilpsch ref II + energy 十仔

新手組合
My AV Equips :
AV amp Onkyo TX-NR828
前置 Klipsch RB51 II
中置 Klipsch RC42 II
後置 Klipsch RS42 II
Subwoofer Energy ESW-M8

liow 發表於 2013-10-11 15:16

chalice 發表於 2013-10-10 18:29 static/image/common/back.gif
Onkyo + kilpsch ref II + energy 十仔

新手組合

C 兄, 你介紹呢套駛唔駛兩萬? 書架同衛星仔出黎既QUALITY係咪真係相差好遠呢??

ONKYO 既AMP 同YAMAHA 分別大唔大呢? YAMAHA 既AMP呢度好似好少人講...
我睇大家只話YAMAHA 既AMP 包圍覺最好...咁樣其實咪應該幾好但好似好少人用...小弟唔識,可否分享一下...

chalice 發表於 2013-10-14 23:56

我都係新手 套野AMP+喇叭 19k, 有同事帶我試聽 Onkyo 5010 + kilpsch ref II 及 YAMAHA A3020 + MK 150,
個人感受 : 睇戲 Onkyo 好正, 聽歌YAMAHA 比較好樂器聲很出, 但力度差一點 (包圍感A3030+MK會比較好,有3D音場.)

PS 留Budget買線.{:1_332:}
頁: [1]
查看完整版本: 萬元 AMP + 5.1 喇叭組合 煩惱中

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。