原明 發表於 2013-10-11 10:43

唔知,只係我部amp舊本身無airplay,但佢可以駁nas出聲,只係出唔到中文揀唔到歌。所以用ATV玩著先。

myblue 發表於 2013-10-11 11:55

如果部Amp係2 Channel Amp或Int Amp, 咁Airplay出黎都不至於好差, 只不過如果用AV receiver 之類, Airplay出黎就真係好唔掂.

我搵隻DAC放係Apple TV同部Int AMP中間, 做埋升頻, 咁即使airplay隻source係好鷄暨mp3, 效果都接受到, 如果係itune買暨mp4 (256kbps)d 會唔錯, 致於係自己ripCD出mp3, 高效暨mp3就直程同部CD播差唔多.

davidngkwok 發表於 2013-10-11 15:27

myblue 發表於 2013-10-11 11:55 static/image/common/back.gif
如果部Amp係2 Channel Amp或Int Amp, 咁Airplay出黎都不至於好差, 只不過如果用AV receiver 之類, Airplay ...

I have many 24/96 wav and loseless 16 bit wav file, it' s not bad w/ AirPlay
{:6_193:}

reallyfatboy 發表於 2013-10-11 15:45

myblue 發表於 2013-10-11 11:55
如果部Amp係2 Channel Amp或Int Amp, 咁Airplay出黎都不至於好差, 只不過如果用AV receiver 之類, Airplay ...

請問Ching用緊邊隻dac?

Gorgeous 發表於 2013-10-11 15:48

myblue 發表於 2013-10-11 18:55

reallyfatboy 發表於 2013-10-11 15:45 static/image/common/back.gif
請問Ching用緊邊隻dac?

Teac UD501

myblue 發表於 2013-10-11 19:02

Gorgeous 發表於 2013-10-11 15:48 static/image/common/back.gif
AirPlay播 24/96 file唔係會 downmix去 16/44.1 咩?

沒錯,apple TV 出黎一定係16bit / 48 KHz, 兼airplay 都唔支援wav format.

不過我係話係iPad 上面d mp3(尤是自rip暨320kbp個d) , 係Apple TV 暨optical 入DAC, 係DAC到做昇頻,效果都唔錯。

reallyfatboy 發表於 2013-10-11 19:32

myblue 發表於 2013-10-11 18:55
Teac UD501

原來都唔平...

我有個問題,如appletv用hdmi駛amp應該係appletv解碼後去amp出聲,如果appletv用光纖去amp,咁係咪應該由amp解碼出聲呢?

myblue 發表於 2013-10-11 23:48

reallyfatboy 發表於 2013-10-11 19:32 static/image/common/back.gif
原來都唔平...

我有個問題,如appletv用hdmi駛amp應該係appletv解碼後去amp出聲,如果appletv用光纖去am ...

睇下個source file係AC3 定AAC, 係AC3就pass through 去部amp解碼,AAC就apple TV解完出LPCM 去部amp (default 2 channel via HDMI 除非set DD on), optical 都一樣。

baros05 發表於 2013-10-12 00:02

我用緊AIRPLAY﹣﹣﹣DAC MAGIC PLUS﹣﹣﹣YAMAHA AV AMP PURE DIRECT,效果都可接受
頁: 1 [2] 3 4
查看完整版本: AIRPLAY 聽歌

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。