星河明空 發表於 2013-10-6 23:14

唔知upgrade Headphone好, 定買DAC好

自己一直都係用電腦聽無損歌, 主要聽女聲為主,
設備:
Headphone: ATH-A700 (己用左好幾年)
Sound Card: Titanium HD
AV Receiver: Marantz 1403
Software: Foobar 2000

我一般都係直接用Titanium HD出Headphone, 如果有3千至5千蚊Budget, 而又有明顯的分析力/音質提昇, 我應該買新Headphone, 定係買DAC好, DAC我唔介意買二手, UD 501我見二手賣4千幾, 但唔知換左會改善幾多, 而Headphone方面大家有冇咩好介紹, 請各位師兄俾D意見。

biid 發表於 2013-10-6 23:35

正常黎講,個人建議換走sound卡,用外置dac先,
始終sound卡好受機內電源污染影響,
唔係一個長遠玩嘅好方案。

只不過當你預左3千至5千蚊筆直買dac,可能得番唔多$買usb線{:6_125:}

換耳機方面,你再升落去嘅耳牛其實大多數對amp有一定要求,
你張sound卡未必應付倒,隨時只會聽倒聲仲差左添。
或者你要試下用Marantz 1403推耳牛效果滿唔滿意,再決定點做。

題外講下,其實執下個os同播放器對聲都有一定改善的{:6_143:}

星河明空 發表於 2013-10-7 07:48

marantz 1403推耳牛效果唔係太好,請問如果買埋usb線,要加幾多budget呢, 效果提升幾多到,係咪ud 501會係比較好的選擇,有冇其他介紹呢,多謝師兄解答。

biid 發表於 2013-10-7 08:48

星河明空 發表於 2013-10-7 07:48 static/image/common/back.gif
marantz 1403推耳牛效果唔係太好,請問如果買埋usb線,要加幾多budget呢, 效果提升幾多到,係咪ud 501會係 ...

如果唔打算用marantz 1403推耳牛,
咁我覺得其實就唔洗諗upgrade Headphone住啦。

係呢個價位,ud501係一個唔錯嘅選擇,而且勝在有大mod機潛力{:6_134:}
如果唔介意大陸牌子,仲可以試試dac x10,抵玩、cp值高

至於如果揀ud501,要注意番佢對線其實都幾敏感下,
唔好貪平買d幾舊所謂好少少嘅usb線,
如果玩二手嘅,又想要大廠野嘅,
可以預三千左右等二手農夫konstantin、好彩嘅遇倒esoteric 8n都唔錯,
zonotone 7n superme唔差,不過要注意價格,水貨平極多...

再如果唔介意非大廠嘅,
可以試試black cat,
或者上福仁試玩下,會抵玩d

不過始終人人聽感喜好唔同,建議你試下岩唔岩你口味先{:6_138:}

星河明空 發表於 2013-10-7 10:32

師兄真係好pro, 唔該晒。

t1174 發表於 2013-10-7 10:38

就咁睇我想up dac 的確比較好,不過日系耳機重用日系列dac 可能會好過火。因此可能就試聽下先。

另外,小心usb 線外重要找電線線。我想合理水平大約要多2千到3千。當然,真正做不一定要立即做,因為sound card 上dac 已經有明顯進步了。

就現在看,你之後的確升級換代path 可能是 DAC --> DAC 電線--> USB 線上-->耳機-->耳擴......

biid 發表於 2013-10-7 10:52

t1174 發表於 2013-10-7 10:38 static/image/common/back.gif
就咁睇我想up dac 的確比較好,不過日系耳機重用日系列dac 可能會好過火。因此可能就試聽下先。

另外,小 ...

我預依家係過渡期,
因為遲d佢都要換過耳機,只係流程問題,
所以就算假設ud501唔夾,佢遲d都可以因應番501去換耳機{:6_175:}

電源線方面,我覺得應在usb後,
因為靚電源 加 雞usb 一樣會爛聲,情況比差電源 加 靚usb要差。
而且電源線仲可以平平地diy條,usb就相對難搞得多了。

btw,感謝師兄你提出電源線問題{:6_193:}

biid 發表於 2013-10-7 10:55

星河明空 發表於 2013-10-7 10:32 static/image/common/back.gif
師兄真係好pro, 唔該晒。

認真,其實好表面架炸,
要玩落去仲有大把野玩{:6_235:}

cas區果邊d師兄應該會更加熟呢
頁: [1]
查看完整版本: 唔知upgrade Headphone好, 定買DAC好

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。