chunlomo 發表於 2013-10-7 21:30

師兄,小心插D HDMI線。
我個FRIEND買左,第二日就燒左HDMI。
最後天龍話佢條線整燒塊板。
但又肯換比佢。

buzz1229 發表於 2013-10-7 22:30

天龍由90年代起,本來就是AV AMP既一哥,佢依家係日本都係領導地位,聽到不少師兄說,依家越來越少用天龍機,甚至說其是冷門,真的有點......{:6_191:}

然而,這並非沒有原因。我自己曾用過2代天龍中階機,部3310曾不幸壞左,但與香港天龍代理(從前叫D&M)溝通的過程,十分不快﹗佢除左好搞笑地叫我用6-7K換過粒CHIPS外(保養剛過幾星期,價錢係部全新機既差不多一半),激氣既係,我在保養期間曾三番四次打電話去問,佢地維修員只是叫我試下再SET機。的確,我試左幾次,個問題暫時解決了,但因為工作關係,部機用得不多,結果再試之後,真係壞左,但保養已過﹗心想,我之前就同一個問題,有電話報告過,而當時沒拿來維修,主要原因是佢地技術員在電話中勸我自己試下.......點知,佢竟然話沒有電話紀錄,要當我全新問題,而且過了保養數星期,要收貴價.......

之後,我據理力爭,但維修部沒有認與我通過電話,這時我很激氣,就要投訴。打去個市場部既客戶服務經理之類既人,佢竟然話,他們沒有專門投訴部,所有投訴由維修部處理.....我問佢,即係我要向維修部主管投訴佢自己....哈哈

我當時激到,用不途徑,終於拿了日本天龍總公司,好似係某個高層既電郵,用英文寫左封投訴信.....但改了多次(怕英文唔好),但拖了個多月後,氣下了,又無SEND到出去﹗

現在天龍搞成咁,都唔知有無關.......

純粹SHARE感受

billy3310 發表於 2013-10-7 23:08

buzz1229 發表於 2013-10-7 22:30 static/image/common/back.gif
天龍由90年代起,本來就是AV AMP既一哥,佢依家係日本都係領導地位,聽到不少師兄說,依家越來越少用天龍機 ...

搞到甘,我覺得因天龍只用中價及平價機撐埸

jeff113 發表於 2013-10-7 23:22

{:6_193:}

avsuperman 發表於 2013-10-7 23:31

我近月都玩左4520玩9,2声道力水不逮 加左後级五声道每声道250氣势返晒黎 最近再同友人借一式一样後级推前上置及後中置 天龍变左解碼原来可以甘靓声 搞到心郁想玩尽d真怕还机之后心思思 最近重新睇下边d碟爆得 低頻有DBox 效果 睇戏更投入

poweredc 發表於 2013-10-7 23:39

其實每個品牌都有各自的問題, 都有少許運氣存在, 所以我選購時總會在頂級型號考慮(當然在財力範圍內), 因用料一般較高, 質素亦有保證, 產地亦會考慮.

alice72714 發表於 2013-10-8 00:26

avsuperman 發表於 2013-10-7 23:31 static/image/common/back.gif
我近月都玩左4520玩9,2声道力水不逮 加左後级五声道每声道250氣势返晒黎 最近再同友人借一式一样 ...

加邊隻後級?{:6_240:}

avsuperman 發表於 2013-10-8 00:46

本来玩cary 比$前发覺4ohms有250w8ohms得125w 且态度差 最后用友人国貨winner 成80磅用料足 最緊要声效步大力雄

yuppi 發表於 2013-10-8 01:09

avsuperman 發表於 2013-10-7 23:31 static/image/common/back.gif
我近月都玩左4520玩9,2声道力水不逮 加左後级五声道每声道250氣势返晒黎 最近再同友人借一式一样 ...

玩成咁點解吾買純前級?

pclai2000 發表於 2013-10-8 01:28

恭喜有新玩具{:6_195:}可以分享吓聽歌質素如何嗎?
頁: 1 2 3 4 [5] 6
查看完整版本: 送舊迎新, 天龍入屋

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。