PANDATOP 發表於 2013-10-5 03:20

點解明明係數據輸入既dac, 但換線會唔同聲?

如題
有部大陸仔桌面型dac, usb 3.0入
但唔同線唔同聲
數據輸入不是與信號輸入不同的嗎
(Post76 Android 手機版送出)

plnl88 發表於 2013-10-5 12:12

師兄,不是用光纖介面的 USB,本身是金屬線。
是以電波/電能型式傳送資料,並非真正的 1010。
會受到條線本身的質素影响的。

"讓我們回到最基本的論述,為何電源供應對音響系統的聲音表現影響如此之大?我們從訊源、擴大機到喇叭,重現音樂載體所記錄的聲音,基本上就是一項電能轉聲能的過程,就是利用「電能」驅動相關的器材,讓我們聽到或看到載體所記錄的影音資料,所以在喇叭發出聲音的最後一秒之前,音樂是用電的形式存在著,如果這一段過程接收到受污染的電力供應,那麼聲音自然也受到污染。從這麼基本的論述中,我們可以發現,音響系統無時無刻不受電的影響"(轉載自台網一段介紹 nordust quantum 的文章)

樓主師兄,以上段文能令你明白多些嗎?

PANDATOP 發表於 2013-10-5 13:25

plnl88 發表於 2013-10-5 12:12 static/image/common/back.gif
師兄,不是用光纖介面的 USB,本身是金屬線。
是以電波/電能型式傳送資料,並非真正的 1010。
會受到條線本 ...

你意思係dac個USB in同平時抄野落電腦個傳送方式唔同?

chowyeung 發表於 2013-10-5 14:01

How 電力受 "污染" ?

biid 發表於 2013-10-5 18:17

有幾樣野有影響,
1. 平時抄野係雙向傳輸,由a傳到b之後,會再傳番去a覆查正確性
而dac係單向傳輸嘅實時播放,無法覆查正確性

2. dac解碼係即時運作,所以仲要睇時間性,簡單比喻:
當平時抄野抄成"100...1..0"(.=停頓),基於電腦唔會即時運作抄好嘅野,
會先抄好放係memory,所以就算當中有停頓位,最後都同 "10010"無分別
但係dac解碼"100...1..0"中嘅停頓位就已經影響度首歌嘅速度感

3.如plnl88兄所言,音響好受電源影響,電腦運作嘅電亦對音響有影響

xopwong1 發表於 2013-10-5 18:31

你部DAC 是咪 USB非同步傳輸 (Asynchronous USB)? 如果是線影響比較少
反而如果你DAC無獨立電 由USB 提供電影響會更大 更多雜音
所以有人用雙頭USB 去改善

popo388 發表於 2013-10-5 18:35

chowyeung 發表於 2013-10-5 14:01 static/image/common/back.gif
How 電力受 "污染" ?

屋企其他電器,尤其是有摩打的電器都是污染源頭,例如風扇,冷氣……

PANDATOP 發表於 2013-10-5 23:08

xopwong1 發表於 2013-10-5 18:31 static/image/common/back.gif
你部DAC 是咪 USB非同步傳輸 (Asynchronous USB)? 如果是線影響比較少
反而如果你DAC無獨立電 由USB 提供 ...

我係打算入老麥D100
依加用緊大陸仔

PANDATOP 發表於 2013-10-5 23:10

biid 發表於 2013-10-5 18:17 static/image/common/back.gif
有幾樣野有影響,
1. 平時抄野係雙向傳輸,由a傳到b之後,會再傳番去a覆查正確性
而dac係單向傳輸嘅實時播 ...

咁我明少少啦,之但係USB線又點叫靚呢?低阻?
定又要好似耳機咁夾黎夾去?

biid 發表於 2013-10-5 23:51

PANDATOP 發表於 2013-10-5 23:10 static/image/common/back.gif
咁我明少少啦,之但係USB線又點叫靚呢?低阻?
定又要好似耳機咁夾黎夾去?
(Post76 Android 手機版送出) ...

都係要講夾,不過相對黎講影響較analog線少。
而且對比analog線,usb線仲多左一個數碼味嘅問題。
例如,wireworld條白金線係中高價位黎講,中性得黎質素算數一數二,特別訊息量好。
但係佢就真係做到接近入咩就出咩,幾近全無處理數碼味問題,直接將責任pass比dac,
咁如果你部dac有處理數碼味嘅,ww白金係一個平靚正選擇,
反之數碼味嘅困擾隨時會大過佢嘅優點。

講usb線一定要提下雙頭線,唔好將佢地插係同一部電腦度!
雙頭線目標係分開電源,減低電腦電源對dac嘅影響,
插落同一部電腦度,佢一樣食番電腦電源,對事情無咩幫助的。
市面上有特別設計嘅電源比雙頭線,不過價唔平,
如果想平d嘅,用手機電袋都可以聽出改善。
頁: [1] 2
查看完整版本: 點解明明係數據輸入既dac, 但換線會唔同聲?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。