JR500 發表於 2013-10-1 21:08

請教升級sub仔/拖板

各位ching你地好, 上76咁耐, 周不時都吸唔少毒, 之前都仲頂倒吓{:6_136:} , 不過呢排
想攪攪啲低音同埋拖板, 又見到唔少開箱/討論post, 攪到小弟屎忽痕痕地{:6_122:} , 睇黎要各位ching出手幫幫小弟

先講小弟有乜器材
Speaker : Mirage Nanoset 5.1
Subwoofer : Mirage Nano S8
Amp : Yamaha V471
BDP : Oppo 105

hdmi小弟有vodka同carbon, 本來声畫分家, 但係試過分别唔係咁大 (可能我啲器材屎) {:6_201:}
所以而家BDP去Amp係用vodka, Amp去TV係carbon.
致於Amp去sub仔就QED reference. 仲有magic tv去amp條hdmi都係QED ref.

我睇戲70%演唱會20%聽歌10%,
其實而家睇戲覺得低音無乜, 總之一黎就一嚿嚿, 無乜層次.

所以小弟諗緊以下升級可能, 但唔知边样效果最好, 希望ching俾啲意見

***Amp升級CA751***
小弟啲speaker屎, 我都覺得751好似有啲大材小用, 所以amp呢方面應該唔諗住.

***升級Sub仔***
初步構思sunfire hrs 10 或 12,
唔知同Yamaha夾唔夾?夠力推嗎?
有冇心水边度試同買好?
Budget大約一萬樓下

***升級拖板+線***
聽呢度ching講如果要攪線, 就要先升級拖板同駁落插座條線, 攪好源斗之後再攪其他線.
因小弟唔需要濾波兼要英式, 選擇較少, 初步諗住sine或WW matrix v2. Budget ccc千五左右,
小弟唔太清楚2者嘅特性{:6_141:} , 請各ching指教.{:6_162:}

如果選WW, 上未來網会唔会平啲?
但係未来網只有matrix+stratus7 套裝, ching覺得stratus7 如何?洗唔洗上aurora7先得?

咁如果選sine, 線又點配搭 ? 聽唔少ching講紅腸, 咁斗尾要點配搭?
好似好多ching用MK紅斗 (係咪寫住 hospital grade -196C cyro 果隻?), 咁尾呢?
(古河就貴左啲, 唔諗住啦, 留反啲彈藥遲啲再買線俾BDP/amp/sub仔)
同埋秋記有冇紅腸同MK斗?
線budget都係大約千五左右

係就係長氣左啲, 希望各位ching幫幫忙, 萬分感激!!!{:6_128:}

plnl88 發表於 2013-10-1 22:18

師兄,AV system 唔用濾波電處 又想有好效果會有 D 難度。
電處拖板連線畢直千五,我諗你只可以買大陸產品了。
隻 WW Matrix 只岩 D 自然一派 2CH 人用的。

gikifk 發表於 2013-10-1 22:45

如果用V471av機{:6_123:}.......................就唔須要晒錢升級

JR500 發表於 2013-10-1 23:00

plnl88 發表於 2013-10-1 22:18 static/image/common/back.gif
師兄,AV system 唔用濾波電處 又想有好效果會有 D 難度。
電處拖板連線畢直千五,我諗你只可以買大陸產品 ...

晶爺,我記得有睇過post話好似amp唔好插有濾波嘅拖扳,係咪㗎?
同埋如果冇用电處,就算用靚線都係事倍功半,咁样理解對嗎?

JR500 發表於 2013-10-1 23:06

gikifk 發表於 2013-10-1 22:45 static/image/common/back.gif
如果用V471av機.......................就唔須要晒錢升級

其實有計劃想入CA651或751㗎,不過搭mirage nanoset会唔会大材小用?{:6_141:}
所以我都十五十大,唔知先升級边样先至好? {:6_123:}

plnl88 發表於 2013-10-1 23:14

JR500 發表於 2013-10-1 23:00 static/image/common/back.gif
晶爺,我記得有睇過post話好似amp唔好插有濾波嘅拖扳,係咪㗎?
同埋如果冇用电處,就算用靚線都係事倍功 ...

我記得有睇過post話好似amp唔好插有濾波嘅拖扳,係咪㗎?<--- 如果你中意〝與噪訊共舞〞就岩。{:6_176:}

同埋如果冇用电處,就算用靚線都係事倍功半,咁样理解對嗎?<--- 對。除非你係崇尚自然的玩家。

manKi 發表於 2013-10-2 07:24

JR500兄套架生升級器材行先,次選電源,配件 {:8_389:}

dpcs 發表於 2013-10-2 08:08

用咗大陸隆乳後,唔用它,啲聲就不能入耳。

louis001 發表於 2013-10-2 10:56

個人意見 先升級 AMP 或 前中置喇叭
如果真係要二選一 我建議 先換喇叭
然後 十仔 最後先換amp 當然 如果夠狠心
一次過換就更好 如果唔得既 就慢慢換啦
師兄其實用得105 真係買返部好的既amp 同前中置及十仔 會好的

JR500 發表於 2013-10-3 00:13

晶爺:收到,明白唒月{:6_162:}

manKi 兄:謝謝指点,睇黎真係要執執個升序先{:6_229:}

dpcs 兄:我8月音響展本來想買反個206玩吓,点知星期六去到已經無貨{:6_197:}

路易斯 兄:多謝你嘅意見,如果先升級speaker,我初步諗住前,中置用mordaunt short,呢隻牌子搭CA有冇問題?我計劃一步步黎,先speaker,跟住sub仔最後amp,否則樹皮都無得食{:6_198:}

最後,再次多謝各ching!!{:6_242:}
頁: [1] 2
查看完整版本: 請教升級sub仔/拖板

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。