alanyoung2005 發表於 2013-9-29 17:15

DTS-HDMA音頻問題

Ching,本人用CA751BD,HDMI(1)連接到電視支援3D,HDMI(2)連接到Yamaha RX-V3900做音效。問題是當播Blu Ray電影時,有時音效會從DTS-HDMA跳到Stereo,幾秒後又跳回DTS-HDMA,幾秒後又跳回Stereo,..一路跳來跳去,声音當然疾下疾下。。究竟我set錯左乜?有時關晒所有言後從開又冇事,但有時又唔得...請指教,救命...{:1_347:} {:1_347:}

YYSKY 發表於 2013-9-30 08:36

所有BD碟或是部份有尼個情況?

試將HDMI 1直插Amp再去TV睇正常否?

要試出邊部機出問題先?

YYSKY 發表於 2013-9-30 08:37

可以借一部回來試更好。

keekee 發表於 2013-9-30 10:09

HDMI線都會有影響,會唔會系接觸不良?

keke323 發表於 2013-9-30 10:58

我睇碟時都會無啦啦轉返 Stereo....不過呢個現象通常只限於一開始播碟嗰陣先會發生...{:6_210:}

louis001 發表於 2013-9-30 11:06

keke323 發表於 2013-9-30 10:58 static/image/common/back.gif
我睇碟時都會無啦啦轉返 Stereo....不過呢個現象通常只限於一開始播碟嗰陣先會發生... ...

放心 呢個係P記特性黎 無先唔正常 我見過5部P記都有你呢個問題 {:6_174:}

keke323 發表於 2013-9-30 11:08

louis001 發表於 2013-9-30 11:06 static/image/common/back.gif
放心 呢個係P記特性黎 無先唔正常 我見過5部P記都有你呢個問題

所以我唔覺得有問題 {:1_338:}

louis001 發表於 2013-9-30 11:19

師兄請作以下測試下回覆
1 所有BD都有呢個情況 定係個別BD
2 換HDMI綿
3 換AMP 另一個插糟試一試
4 搵另一部BDP 試下會唔會有同樣情況

xianglan 發表於 2013-9-30 11:31

ching- check up all cables are pluged in steady??

keekee 發表於 2013-9-30 11:45

louis001 發表於 2013-9-30 11:06 static/image/common/back.gif
放心 呢個係P記特性黎 無先唔正常 我見過5部P記都有你呢個問題

嘩,呢個係P記特性黎 無先唔正常{:6_200:}
頁: [1] 2
查看完整版本: DTS-HDMA音頻問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。