keke323 發表於 2013-9-14 19:57

jason1969 發表於 2013-9-14 11:35 static/image/common/back.gif
不如一次到位,上JL F112, Velodyne 12 plus

好毒 {:6_201:}

ming2002 發表於 2013-9-14 20:47

我就係用緊A9 + HRS12 {:6_174:}

stjo 發表於 2013-9-14 23:14

ming2002 發表於 2013-9-14 20:47 static/image/common/back.gif
我就係用緊A9 + HRS12

師兄可以講下心得嗎?

jeremymak 發表於 2013-9-14 23:18

師兄可以講下心得嗎? x 2

MTX 發表於 2013-9-14 23:54

師兄可以講下心得嗎? x 3

ming2002 發表於 2013-9-15 00:07

用兩隻十仔比較難調息教但彈性亦比較大。想要爽快可則重A9, 如要深潛可用多D HR12 .

但個phase最難教,如教到所有喇叭同步可以好打心口,連sofa 都變按摩椅。{:6_168:} 咁樣夠狠但無甘耐聽。

而家仲 摸索緊點樣取得平衡,要狠,要勁又5over, 又唔影響細緻度對我泥講有一定難度。。。{:6_148:}

louis001 發表於 2013-9-15 00:10

stjo 發表於 2013-9-14 12:48 static/image/common/back.gif
我想打心囗+深潛兼得,SPL可以點改善?

我個人覺得可以咁樣 先試擺位 再SET 相位 再係AMP 既距離 喇叭音壓 做手腳
今日先同個師兄一齊 研究過點 SET 佢隻SPL 1000 Ultra
先將其它喇叭音壓同距離SET 返好 十仔用backfire 相位270" 力度最大(每人地方不同 這個設定袛適合這個地方 試過用180 低頻唔到中間 )
AMP 十仔 音壓加少少 隻SPL 1000 Ultra 反而用38 (試過用40 覺得有的OVER)已經可以包晒成個空間
低頻量充足 睇強戰 低頻可以由底炒返上頂 但打心口呢部份就真係冇辨法做到
個師兄用 5010+KEF R300 中置唔記得 後置係Q100
如果師兄要打心口真係要搵隻係做呢部份先得 不過我覺得隻SPL 1000 Ultra 都好夠潛 好夠包 係一隻唔錯既十仔黎
以上袛係個人分享 每個地方及器材不同 請袛作參考 不喜勿插

stjo 發表於 2013-9-15 00:54

louis001 發表於 2013-9-15 00:10 static/image/common/back.gif
我個人覺得可以咁樣 先試擺位 再SET 相位 再係AMP 既距離 喇叭音壓 做手腳
今日先同個師兄一齊 研究過點...

獲益良多,多謝指教!{:1_351:}

louis001 發表於 2013-9-15 00:59

stjo 發表於 2013-9-15 00:54 static/image/common/back.gif
獲益良多,多謝指教!

多試 多聽 多攪 師兄總會搵到理想既聲音 {:6_182:}

eyebyeye 發表於 2013-9-15 11:11

louis001 發表於 2013-9-15 00:10 static/image/common/back.gif
今日先同個師兄一齊 研究過點...

大家其實明唔明所謂「打心口」是甚麼頻率?

「打心口」的頻率是100至200Hz, 是Mid base, 而非deep base, 要做到「打心口」, 8 - 10吋subwoover己可達至, 但若要深潛, 被超低包圍浸住的感覺, Mid-base不能太多, 最好用12-15吋subwoover, 而且分頻點要調低一點。

玩AV就專心去玩AV, 有幾誇張有去到幾誇張就是了, 若還要用來聽音樂, 一有「打心口」的感覺, 細緻度已經唔洗花時間再搵喇...{:1_262:}

頁: 1 [2] 3
查看完整版本: HRS 12+AVIANO 7

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。