avtony 發表於 2013-9-14 01:06

正準備入手新投影機而為hdmi線煩惱

小弟正為已服役多年的optoma準備講分手,相信入手Sony VPL-HW50ES機會
好大,以兩萬多唻講覺得哩部性價比較好,或者有無師兄有其他推介?

早前經過『揪頁完』見到有條10m長$2XXX多既Golden Sound HD-V6000S好
似唔錯,而且比AQ平所以覺得性價比都幾合理,現想問吓各位師兄有無用
過哩條線呢?有咩評語呢?

又或者有無其他hdmi線差唔多哩個價位既選擇?

而幕方面見到Grandview既電幕都好似幾好,但又有好多型
號(如:Cyber、Fantasy、Crystal系列)選擇,如本人是用80吋16:9的,應該
係邊款至啱呢?

最後見Grandview既80吋16:9電幕街價約$5XXX左右,但見到淘寶有得
買$2400加運費$250左右,唔知有無師兄試過响淘寶買呢?而又需要注意咩呢?

可能問題比較多希望大家唔好介意,而如果版主覺得post錯地方
的話,煩請更正,謝謝!

gikifk 發表於 2013-9-14 07:20

Golden Sound 1000 條線我都用緊10M,感覺OK,因為無得比較,唔知邊條好D

gikifk 發表於 2013-9-14 07:23

幕方面最好查清楚會否送到香港,因為我以前是唔送香港的,最後在香港買行貨,出口板會有小小分別

mantam121 發表於 2013-9-14 08:13

Kordz EVX 吾錯,性價比超高,不過10M價錢要問下Joes師兄先知。

timlee672 發表於 2013-9-14 09:33

Hdmi缐仟其唔好太平,10M我會買返AQ,大廠有信心D,之前我試過買D仟零銀12M嘅線,結果{:6_191:}

samuel8892000 發表於 2013-9-14 09:46

我用緊條AQ cinnamon 10m 比optoma HD25 效果理想 2k以下.

肥仔樂 發表於 2013-9-14 09:59

samuel8892000 發表於 2013-9-14 09:46 static/image/common/back.gif
我用緊條AQ cinnamon 10m 比optoma HD25 效果理想 2k以下.

me2 用係panasonic ar100.. 不過買得貴....成2300

samuel8892000 發表於 2013-9-14 10:21

肥仔樂 發表於 2013-9-14 09:59 static/image/common/back.gif
me2 用係panasonic ar100.. 不過買得貴....成2300

是否地庫買?

ykluk 發表於 2013-9-14 10:21

mantam121 發表於 2013-9-14 08:13 static/image/common/back.gif
Kordz EVX 吾錯,性價比超高,不過10M價錢要問下Joes師兄先知。

EVX超過7.5M就真係浪費咗啲喇, 10M可能用返PRS好啲, 始終係設計比拉長嚟用....{:8_395:}

P.S. 我家下投投都係PRS~~!! {:9_407:}

eyebyeye 發表於 2013-9-14 10:32

朋友用緊條15M的Kaiboer(開博爾) L至尊系列 KBEH-L1.4版HDMI高清線支持4K/3D, 又平又正, 10M RMB566.-,
我帶條AQ cinnamon去比過, 贏佢唔度...
超值之選!

http://detail.tmall.com/item.htm?spm=a230r.1.14.73.DudMr8&id=15860491806&initiative_new=1

頁: [1] 2 3
查看完整版本: 正準備入手新投影機而為hdmi線煩惱

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。