mkjeffc 發表於 2013-9-13 07:57

Yamaha A2030 vs Pioneer LX57

各位師兄,小弟現用Onkyo 905 幾年,一路都無update, 想轉下用其他牌子,因為用左好耐Onkyo,Y記同P記兩部機,如果聽歌,睇戲50:50,同埋小弟鍾意睇演唱會,咁邊部好? 我唔想聲太薄太尖,各位有無推介?{:1_330:}

kungfutown5 發表於 2013-9-13 08:04

Yamaha A2030

mkjeffc 發表於 2013-9-13 08:12

師兄,多謝意見,有咩原因?我想知多d,謝謝

reallyfatboy 發表於 2013-9-13 08:35

A2030應該比LX57高級,而家A2030同LX86差唔多價,由呢2部中揀會唔會好d?點計都高級過LX57.

siuming 發表於 2013-9-13 09:52

Yamaha A2030

pong8833 發表於 2013-9-13 09:55

Yamaha A2030{:6_193:}

ykluk 發表於 2013-9-13 10:20

Pioneer既AV AMP比較高分析, 如果喺調教同喇叭配合得唔係咁好時, 好易會出現尖聲情況~~!! {:9_428:}

當同一level計, Y記AMP比較重音樂感, 如果睇演唱會較為合適, 同埋佢有dialogue shift(配合front height更好)可以set對白聲前後上下, 呢樣真係無得頂, Y記AMP最唔好地方就力水較為差P記少少, 但係呢2-3代已經改善咗, 家下小弟用3020推7隻喇(前置交後級推)雖然推唔盡, 但都唔會太差. Y記AMP仲有一樣嘢就係好多嘢可以SET, 調聲會比較復雜但好玩~~!! {:9_421:}

roland4542 發表於 2013-9-13 13:17

我覺得如果可以再等就最好, 因為新 HDMI 2.0 已經出左, 很快就會有新嘅 AV AMP 出.....

而家買, 唔駛一年, 好快又變舊機 ! 如果唔急換機, 最好就等.

mkjeffc 發表於 2013-9-14 00:03

多謝咁多位師兄意見,其實我是影音分開來玩,前置對喇叭用另一部AMP推,所以更加不是太擔心Y記力水的問題,最重要我只是玩5.1,我多數買A2030,請問各位邊度價錢最好?我在旺角問過$106XX,OK嗎?

ww1338 發表於 2013-9-14 01:33

mkjeffc 發表於 2013-9-14 00:03 static/image/common/back.gif
多謝咁多位師兄意見,其實我是影音分開來玩,前置對喇叭用另一部AMP推,所以更加不是太擔心Y記力水的問題, ...

2030現在買$106XX都可以了,唔平唔貴,最主要個人喜歡,等ㄚ記平就要等出新款,到時又多想法了。{:8_370:}
頁: [1] 2
查看完整版本: Yamaha A2030 vs Pioneer LX57

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。