pak327 發表於 2013-9-10 10:57

請教新新手買投影機

小弟就快搬出黎同未來老婆住, 一直都好鐘意投影機,所以諗住上網做下功課買邊部好, 琴日先見到呢個網,就心知不妙{:1_344:}

其實我不直唔多, 想攪投影+5.1,我唔係成日upgarde的人,希望30k下買曬兩樣野,請教有咩好提意?

個人睇中左 EPSON EH-TW6100 和 SONY BDV-N7100W

另外我自己玩開bass有個細細個bass amp, 唔知可唔可以做sub呢? (個bassamp 12" 600w)

p.s. 我同未來老婆都唔太鐘意睇3D, 我地就萛去睇IMAX都唔太舒服

pak327 發表於 2013-9-10 11:02

還有如果用2.1 會唔會在buget內而d 聲靚d 呢?

可唔可以用10k 買個AV amp + 2個前speaker, 駁我個bass amp 做sub , 再駁我部PS3做BDP(或黎緊的PS4)

我只係鐘意SONY 後置可以無線,定係好多牌子都有ga?

唔好意思問太多野la....

謝謝!{:8_389:}

samuel8892000 發表於 2013-9-10 11:19

C兄 聆聽空間有幾大?

pak327 發表於 2013-9-10 11:28

成個廳大約150呎 投影地方大約可大約100呎的白色牆, 唔知可唔可以唔買幕呢?
因為係村屋,我又怕會嘈到其他人,而且未入伙, 真實度唔到有幾大.
所以早d 黎做下功課先咁囉{:8_386:}

samuel8892000 發表於 2013-9-10 11:56

pak327 發表於 2013-9-10 11:28 static/image/common/back.gif
成個廳大約150呎 投影地方大約可大約100呎的白色牆, 唔知可唔可以唔買幕呢?
因為係村屋,我又怕會嘈到其他 ...

幕一定要買 仲要買好一点因為絕對影响畫質.投投買sony7100 如買电幕可能會超支.

pak327 發表於 2013-9-10 12:09

電幕和手拉除左“型”之外有咩主要分別?

狐滴hp2210 發表於 2013-9-10 15:01

師兄 , 我都係新手 , 岩岩裝修好入咗部hc8000d 同grandview 電幕 . 埋單22000萬到 . {:6_203:}

pak327 發表於 2013-9-10 15:26

請問 hc8000d 同grandview 電幕在那裡買啊? 今晚會出MK睇睇先, 做好功課唔想買錯

bigair 發表於 2013-9-10 16:15

牆身無反光物料,打落牆會暗左

samuel8892000 發表於 2013-9-10 16:42

狐滴hp2210 發表於 2013-9-10 15:01 static/image/common/back.gif
師兄 , 我都係新手 , 岩岩裝修好入咗部hc8000d 同grandview 電幕 . 埋單22000萬到 .   ...

但師兄意思30k 係投投加幕再加5.1系統.
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 請教新新手買投影機

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。