luimo 發表於 2013-9-9 22:55

適合5.1嗎?

放TV位置靠牆,如果放5.1,效果會大打折扣嗎?

風仔風仔仔 發表於 2013-9-9 22:59

一定大打折扣, 喇叭擺位非常重要, 你既環境好唔掂

turbines 發表於 2013-9-9 23:13

聲音會極度唔平衡!!!!!!!

luimo 發表於 2013-9-9 23:17

放3.1好定soundbar 好呀?{:1_254:}{:1_254:}
Thanks{:1_258:}

風仔風仔仔 發表於 2013-9-9 23:22

其實電視和沙發, 可唔可以改位呢.
玩得家庭影院, 當然要後置喇叭啦, 玩3.1, 不如唔好玩.
SOUNDBAR既聲音, 無可能同真正5.1比啦, 就算一套平價5.1, 出來既聲音都靚過貴價SOUNDBAR.

billy3310 發表於 2013-9-9 23:31

luimo 發表於 2013-9-9 23:17 static/image/common/back.gif
放3.1好定soundbar 好呀?
Thanks

soundbar 要靠牆反射

luimo 發表於 2013-9-9 23:41

風仔風仔仔 發表於 2013-9-9 23:22 static/image/common/back.gif
其實電視和沙發, 可唔可以改位呢.
玩得家庭影院, 當然要後置喇叭啦, 玩3.1, 不如唔好玩.
SOUNDBAR既聲音,...

無得改位{:1_247:} {:1_247:}
屋企隻TIGER 會殺死我{:1_255:} {:1_255:}

因為間屋先天有問題,為有退而求次,諗下其他辨法{:1_332:}

luimo 發表於 2013-9-9 23:46

billy3310 發表於 2013-9-9 23:31 static/image/common/back.gif
soundbar 要靠牆反射

http://data.yamaha.jp/sdb/product/image/others/raw/y/yht-s401_w/13301B0D1E024652A4E69F5446BE605E_12074.jpg

{:1_247:} {:1_247:} {:1_247:} {:1_247:}

keke323 發表於 2013-9-9 23:47

ching 如果 sofa 同 tv 個位對調又得唔得呢 ? {:6_175:}

luimo 發表於 2013-9-10 00:08

keke323 發表於 2013-9-9 23:47 static/image/common/back.gif
ching 如果 sofa 同 tv 個位對調又得唔得呢 ?

如果對調,放唔到3坐位SOFA
隻tiger會{:1_346:} {:1_346:} {:1_346:}

各位師兄師妺,如果係咁慨情況,放2.1 or 3.1 會唔會有特別問題??
謝謝{:1_332:} {:1_332:}
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 適合5.1嗎?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。