gerrard 發表於 2013-9-5 00:48

為Dynaudio S1.4配搭中置喇叭

換咗前置喇叭為S1.4後, 接著下一步就要物色埋隻中置喇叭, 今日已將XQ50C交到新主人手. 因應擺放位置及筆直問題, 唔能夠揀返Dyna同系列Contour嘅中置(實在太太貴), 同牌子最多只可以揀到Excite X22 Center, 我都明白前中置夾返同一牌子會最好, 但今日出旺角見到有兩隻都唔錯(見下圖), 唔知同S1.4夾唔夾到呢? 或者各位師兄有冇其他中置喇叭提議係可以夾到S1.4呢? 筆直around$6k, 謝謝!!   

1.Dynaudio Excite X22 Center
http://www.dynaudio.com/int/home_loudspeaker_systems/excite/excite_x22.php

2.B&W CM Centre
http://www.bowers-wilkins.co.uk/Speakers/Home_Audio/CM_Series/CM-Centre.html

3.FOCAL CHORUS CC800V
http://www.focal.com/en/chorus-800-v/40-chorus-cc-800-v-3544056691111.html

billy3310 發表於 2013-9-5 01:06

留意下你隻dyn係4ohms

同埋B&W and jm lab 都係金屬高音,同dyn都難夾得黎

manKi 發表於 2013-9-5 06:52

玩番前,中置相同品牌,最正路選擇 {:8_395:}

chhanthony 發表於 2013-9-5 08:54

一定係dynaudio

gerrard 發表於 2013-9-5 14:33

billy3310 發表於 2013-9-5 01:06 static/image/common/back.gif
留意下你隻dyn係4ohms

同埋B&W and jm lab 都係金屬高音,同dyn都難夾得黎

對S1.4係4ohm, 請問在配中置時有什麼地方需要注意?

gerrard 發表於 2013-9-5 15:13

問咗地庫冇賣X22 Center, 只有DM Center, 夾S1.4會唔會相差好遠?

http://www.dynaudio.com/int/home_loudspeaker_systems/dm/dm_center.php#news

肥仔樂 發表於 2013-9-5 15:46

一定係夾dyna 架啦..~ 聲連貫..唔同牌紙好難夾

billy3310 發表於 2013-9-5 16:36

gerrard 發表於 2013-9-5 14:33 static/image/common/back.gif
對S1.4係4ohm, 請問在配中置時有什麼地方需要注意?

段估你對1.4都有後級服侍

問題是xecite中置都是4ohm,後置估你吾係用返dyn.

又估你只用部AV amp.用推中、後置

同一部amp.推吾同ohm數既喇叭,感覺都吾好呢

new xecite 是8 ohm

dyn.啲單元甘獨特,你要夾都好似無乜你選擇

1.4好似係用T330D單元,公應最好既高音單元之中

也好似這個級數以上才是丹麥做,以下既是中國制

貴都係貴一次姐

gerrard 發表於 2013-9-5 17:05

billy3310 發表於 2013-9-5 16:36 static/image/common/back.gif
段估你對1.4都有後級服侍

問題是xecite中置都是4ohm,後置估你吾係用返dyn.

師兄意思係同一部amp唔好推不同ohm數嘅喇叭,right? 中置現時用Parasound A23獨立推動,所以部av amp只用來推後置喇叭。

Contour隻中置要去到$13XXX,真係……{:6_192:}

……無能為力{:6_137:}

Jackiewakusome 發表於 2013-9-5 17:47

gerrard 發表於 2013-9-5 17:05 static/image/common/back.gif
師兄意思係同一部amp唔好推不同ohm數嘅喇叭,right? 中置現時用Parasound A23獨立推動,所以部av amp只用 ...

$13XXX? 0甘平?
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 為Dynaudio S1.4配搭中置喇叭

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。