garywh666 發表於 2009-8-5 00:35

睇見都流口水~~

bbsai 發表於 2009-8-5 09:33

morrise hing,
{:1_351:}
好小人好似你咁識玩, 著重後置 (SL/SR)
RF-52 係一對 c/p 極高既 speaker, 低頻不錯
若果你設定為全頻 full band
你會聽多好多嘢, 你會製造包圍感極強既空間.

L/R speaker: 30Hz-28kHz
SL/SR speaker: 34Hz-23kHz

若果可以的話, 前後置 speaker cable 用相同就更好!

morrise 發表於 2009-8-5 11:29

75# bbsai

我仲係測試套喇叭中~
你講得o岩用rf52 坐地做後置係真係好包~
成個音牆圍住左個皇帝位~~
不過喇叭線我就前面3隻靚d~純銀線~
後3隻就用銅鍍銀~
因為quad 22L2 真係比較難推~厚鈴聲d..低音強...要用返快線~
而中置rc52就現場感一流,比其他用過既中置睇戲實淨同清澈好多...
用分析力高既線先唔會有個種空汎既感覺...
(不過我會將中置盡量set 後d,如果唔係就會發現中置搶左前置既部份分音~)

有1個問題...如果我加多一對喇叭玩7.1...
咁surround back 重要d 定係surround 重要d le?

bbsai 發表於 2009-8-5 12:13

76# morrise

{:1_254:}
最好隻隻一樣啦~~~
若果有能力買多一對 rf-52~~
你可以試試玩 6.1
張另一隻 rf-52 做中置~~

morrise 發表於 2009-8-5 14:59

77# bbsai

E個玩法太特別~
同埋我聽d 柔野...我一定留套22L2~真係正ga ma~
用成套klipsch好似有d 怪~如果淨玩av~就唔錯~

bbsai 發表於 2009-8-5 15:57

78# morrise

morrise hing,
唔特別 ar ~~
Dolby 建義既一種玩法~~
哈哈~~
不過你既環境太好啦!可以咁玩!

slac 發表於 2009-8-5 20:10

{:6_193:}{:6_193:}

xmarkx 發表於 2009-8-6 17:40

1# morrise

What a beauiful world!

xmarkx 發表於 2009-8-6 17:40

1# morrise

How much for all?

morrise 發表於 2009-8-6 22:38

82# xmarkx

plasma+amp+5.1=53k
ps3+dac=3.5k
sound card+display card=3.2k
power cord +plug +sp wire=2.5k
total=$ 62XXX
頁: 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10
查看完整版本: MoRris~影院試機中~!!

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。