WildKid 發表於 2013-8-28 02:37

ilavbnm 發表於 2013-8-27 12:57 static/image/common/back.gif
其實我同C兄一樣...出Post都係想提下各位C兄o者...
我就好彩少少...我果廿幾三十支全部都係舊 ...

如果師兄個拖板之前係放喺廚房比抽油煙機用,都真係算好乾凈㗎啦! {:6_176:} 講笑。

msms0117 發表於 2013-8-28 08:28

Ching~
有沒有人用 [ 紫銅 fuse ] ?

msms0117 發表於 2013-8-28 08:38

德國ATLAS 3A 240VAC 保險管 保險絲(紅銅鍍銀保險帽) = 人民幣$1
德国ATLAS 10A 240VAC 保险管 保险丝(红铜镀银保险帽) = 人民幣$1
英国 BUSSMANN 5A 240VAC 保险管 保险丝 BS1362= 人民幣$1
OMEGA 保险丝 保险管 一个价格 2元(一包10个)= 人民幣$2.
---
原装进口银保险管 音响专用保险管 发烧级银保险丝   , 规格有:1A,1.25A,1.6A, 2A ,3.15A, 5A ,6.3A等 =人民幣$11.
英國進口鍍銀保險管5mm*20mm 音響專用 保險絲, 有 0.5A/250V 0.8A/250V 1A/250V 1.25A/250V 1.60A/250V 2A/250V 2.5A/250V 3.15A/250V 4A/250V 5A/250V 6.3A/250V等 =人民幣$4.5,,,
Create Audio <创世>纳米合金保险丝 瑰丽版   =人民幣$45.
5*20mm优质保险管(规格内详) ,有0.5A,1A,1.5A,2A,2.5A,3A,4A,5A,6A,7A,8A,10A,15A等= look like 紅銅 = 人民幣$0.15 ,

, I see these at 淘寶search by [ 發燒 保險絲 ]   or [ 紅銅 保險 ]or[ 镀 保险 ]

ilavbnm 發表於 2013-8-28 11:35

WildKid 發表於 2013-8-28 02:37 static/image/common/back.gif
如果師兄個拖板之前係放喺廚房比抽油煙機用,都真係算好乾凈㗎啦!講笑。

...

無所謂啦...我貼得出o黎預左比人笑...{:1_263:}
我到依家都有一個習慣...就係我只會定期清潔影音器材用o既拖板
其他電器用o既拖板我都唔理...我老細清潔就清潔...唔做就由佢
我老細唔敢抹拖板...因為乾布抹唔乾淨...濕布又危險
所以...通常用得幾年污糟左就換
但係又唔扔喎...一般都係用兩三個拖板...但係收埋o既就有4、5個
就以圖中果個為例...除左污糟之外...一睇個設計就知唔係近年o既拖板
近年o既拖板...已經好少見到5A插位...另外...6個插位都有獨立Fuse就更少
至於點解唔扔...我都唔知...習慣o卦...{:1_260:}

msms0117 發表於 2013-8-28 19:12

拖板我都唔會定期清潔

nebulam42 發表於 2013-8-29 15:35

gikifk 發表於 2013-8-26 20:32 static/image/common/back.gif
我用緊D cheap野,永勝賣緊$30一粒

Bussmann有銀版,金版同銠版

http://www.mains-cables-r-us.co.uk/fuses/289-silver-plated-bussmann-fuses.html#

http://www.mains-cables-r-us.co.uk/fuses/322-silver-plated-bussmann-fuses.html#

http://www.mains-cables-r-us.co.uk/fuses/603-rhodium-plated-bussmann-fuses.html#

msms0117 發表於 2013-8-29 18:15

淘寶search by [ Bussmann保险管 保险丝 ] ,
there are many , the selling price very cheap ( I don't know it is real or fake product )
such as
全新英國 Bussmann 陶瓷鍍銀保險管 ( 15A )= 人民幣$0.68
英國BUSSMANN陶瓷保險絲 5*20 T500MA250V 鍍銀腳 = 人民幣$1.6

billymud 發表於 2013-8-29 19:37

-- Bussmann 在中國內地有 Fuse manufacturing factory
-- 買淘寶网既 fuse, 一要精明 , 二要自求多福。原因不便剖白。

(絕對無意冒犯,只係講小弟長年工作經歷事實。) {:6_195:}

steven2k 發表於 2013-8-30 07:05

估不到大家咁激烈討論,
我買的英國fuse 是一個行內的賣手介紹的確正,
當然是平靚正的真貨。
其實音色調教要按自己能力和喜好入手,
自己用得開心已經赢了。{:6_236:}

jjjppp111 發表於 2013-8-30 09:14

Ching 用這fuse 在什麽地方?
頁: 1 2 3 [4] 5 6
查看完整版本: 今天新玩具,粗用的纯银fuse

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。