rapperjohnny 發表於 2013-8-26 00:36

請教師兄小弟的影音系統能否觀看3D

各位師兄你好,小弟既親戚之前將佢套Onkyo TX-SR604俾左我用,而剛剛小弟係電腦節買左部Hisense 3D電視

小弟係新手,上網search過如果想睇3D,好似都要套av擴音器support 3D格式先得,但我又唔清楚我部TX-SR604是否支援,怕到時唔能夠睇到3D之餘而可以有5.1音效;而當時係電腦節時個promoter就同我講話出3D畫面唔關部擴音器事,而係只要hdmi 1.4就得,但我又對佢呢番話半信半疑

因此小弟想請教各位如果我想用PS3播3D電影,我呢一set影音系統能唔能夠出到3D畫面?如果唔得既話或者可以有d咩解決辦法?

謝謝各位師兄!{:1_347:}

Gorgeous 發表於 2013-8-26 01:12

nicknick 發表於 2013-8-26 01:13

要出到3D,接駁的chain要全部支援3D至得:
player要支援3D、HDMI線要支援3D、TV要支援3D,如果player與TV之間加入av amp就av amp都要支援3D至得。

PS3做player,可以播3D;
唔知你用乜hdmi線,不過只要符合high speed標準就可以播3D;
你部TV話明3D,應該代表支援3D掛!
你部av amp應該播唔到3D。

你有三個方法:
1. 換部支援3D的新av amp

2. 換部可聲、畫分開HDMI output的player,例如oppo,將聲駁去sr604、畫直駁去TV

3. 將PS3的HDMI直駁TV出畫,PS3的聲設定由optical 或紅白線駁去av amp出聲,是最平的方案,但出唔到HD音效。

good88690 發表於 2013-8-26 10:51

ching如果以您現有的東西, 而要出3d的話, 只能好似以上的ching所講, 用ps3 hdmi 直插 tv, 再用ps3的光纖入 amp. 咁就睇到 3d, 可以出 5.1
(但不出能dtshd, turehd的高清音效)

bigair 發表於 2013-8-26 11:12

或者買部有雙出hdmi的碟機

rapperjohnny 發表於 2013-8-27 01:27

感謝三位師兄既講解,thx a lot!{:1_347:}

chanherry 發表於 2013-8-27 11:34

乜ps3可播3D BDMV碟既咩?我又真係咁耐都唔知喎

toutou0690 發表於 2013-8-27 12:52

買一部1.4hdmi分線器或sector咪得囉,一開二或幾開二.

good88690 發表於 2013-8-27 17:25

chanherry 發表於 2013-8-27 11:34 static/image/common/back.gif
乜ps3可播3D BDMV碟既咩?我又真係咁耐都唔知喎

升上 ver 3.55 或以上就可睇3d 碟

畫面設定用auto, 佢就會偵測到您部3d tv.

打機都有, gt5, killzone 3............ 不過好頭暈 {:1_331:}

rapperjohnny 發表於 2013-8-27 17:40

toutou0690 發表於 2013-8-27 12:52 static/image/common/back.gif
買一部1.4hdmi分線器或sector咪得囉,一開二或幾開二.

呢個方法我都有諗過,但上外國網站見到絕大部分既人都係話唔得,我都問過d有賣分線器既鋪頭,佢地都話唔得{:1_255:}
頁: [1] 2
查看完整版本: 請教師兄小弟的影音系統能否觀看3D

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。