rukawa20001 發表於 2013-8-25 21:53

小調校,大改善的分享

話說之前換左部9700 bd player同p記既av amp,覺得聲音既分析力係好左,但包圍感同連貫性都係唔足夠,中置人聲唔夠厚,所以就不停睇下前人既setting ,今日係屋企從新再tune 一次,tune 完之後成個系統好似變左第二套一樣,包圍感同連貫性返晒黎,高音好出,人聲厚左,睇忠烈楊家將最後兩國弓箭手對射時,聽到o的弓箭係唔同既方向飛來飛去,真係好過癮,所以同大家分享下,不過我自己都係新手一名,只想同大家分享,同如果有ching想換器材時,可tune 一次個系統先再決定

1)先用mic auto tune 一次部amp,個mic 一定要用腳架放
2)再用音壓計set 全部喇叭係80db, 原來我之前個後置auto tune 後只得 65db,所以冇晒連貫性
3)係manual eq 到 set L同R speaker 既8k hz 同16k hz 到+2db,係C speaker 就set 125 hz 到+1 db,500hz 同 1k hz 就set到+2db
4)set amp 既cross freq 做80 hz,前中置 係small,off 晒s wave 同drc 等等功能,只用direct mode睇電影

如有錯誤,唔好打頭

bigair 發表於 2013-8-25 22:21

應該好過用咪auto set{:6_193:}

joewong1981 發表於 2013-8-25 22:39

有時手動setting , 真係好過倚賴器材既自動功能 , 小弟自己都試過 , 不過就要用多D時間,慢慢試,慢慢聽個分別!
不過Le個都係一個樂趣黎既!

keke323 發表於 2013-8-25 23:02

ching p記 amp 邊度 set 80db {:6_141:}

rukawa20001 發表於 2013-8-25 23:08

keke323 發表於 2013-8-25 23:02 static/image/common/back.gif
ching p記 amp 邊度 set 80db

用音壓計set

keke323 發表於 2013-8-25 23:12

rukawa20001 發表於 2013-8-25 23:08 static/image/common/back.gif
用音壓計set

我仲以為部 amp 有得 set 添 {:6_136:}

ww1338 發表於 2013-8-25 23:28

有點用,多謝師兄!{:6_193:}

akira11092 發表於 2013-8-26 00:36

醒目既玩家就應該要係呢種觀念, 我係比較著重 setting 既, 連自己耳仔都未練好就一味盲目換機就斗零野都學唔到
好欣賞師兄呢種玩機態度

wahwahb 發表於 2013-8-26 10:10

請問邊隻音壓計平,靚, 正???

ming238 發表於 2013-8-27 17:10

我都想買音壓計,但係唔識用!
頁: [1] 2
查看完整版本: 小調校,大改善的分享

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。