小小波利王 發表於 2013-8-25 02:41

新手問,,投影機和音響組合之間, 那一值得投資多D?

屋企最近裝修, 自從PS3時代起, 對高清和藍光等技術和效果著迷了.
現在房間大了, 而且大廳46吋的電視已經難以滿足內心的魔鬼, 不過總冇可能去買一部65吋或以上的大電視吧!( 沒錢 )
忽然靈光一閃就諗到投影機這東西, 估唔到上網一睇,現在的投影機居然有FULL HD, 仲3D呢!, 價錢都算平民, (以前為投影機係有錢人, 屋企好大D人先玩得起, 功能強大的投影機應該要40000~50000以上吧, 所以從來沒有上網看過...)

調查半個多月之後, 我選了OPTOMA HD25( 10000 )和三菱的HC8000D (17000 ), 家庭影音組合方面,都是SONY的BDV-E2100 (3000) 和BDV-N7100W (6000)

由於金錢有限,仲未買投影幕,想問應該買
HD25配N7100W定
HC8000D配E2100好呢??
簡單講就係買好ge投影機就要買差的影音,買差的投影就可以買好的影音

煩惱中,. 想大家比下意見,

gikifk 發表於 2013-8-25 10:07

投影機基本都要三菱HC8000和Sony H50 and 樂聲8000,當然貴機一定靚好多($17000----$30000)

投影幕一般都$5000-6000.......................80寸

AV機 和藍光機..................買D三幾千的套裝就唔好玩投影喇..............................仲有七隻喇叭和超低音(最少都二三萬)

gikifk 發表於 2013-8-25 10:12

上深圳買部65寸電視都係萬零蚊,在香港買聲寶70寸都係$24800...............我樓下商場賣緊

sam12345 發表於 2013-8-25 11:18

HD25配N7100W配個二手幕玩住先。

入門唔洗用到8000d

bigair 發表於 2013-8-25 11:48

我買部hw50加80”電幕都係三萬頭,5.1中我認為中置同十仔最重要,amp就最好入中級或以上

小小波利王 發表於 2013-8-25 17:02

多謝甘多位意見,另外HC8000係未要額外買一個3D接收器?
Sony bdv e2100有冇朋友用過,可吾可以掛壁?因為我只係打算裝係房間,細細部又可以玩下5.1 所以都吾會買D大部5.1組合,當然都冇咩錢買貴野

nippon 發表於 2013-8-25 17:43

小小波利王 發表於 2013-8-25 17:02 static/image/common/back.gif
多謝甘多位意見,另外HC8000係未要額外買一個3D接收器?
Sony bdv e2100有冇朋友用過,可吾可以掛壁?因為我 ...

HC8000,不用另買紅外線!5.1建議儲多些錢先買!
(Post76 Android 手機版送出)

小小波利王 發表於 2013-8-25 18:11

即係一副眼鏡一部機就搞掂啦, 咁都好D{:6_184:}

咁睇黎應該買HD25 , 再配套貴D BDV N7100W會好D

~嘉輝~ 發表於 2013-8-25 18:35

我同你一樣準備裝修~~都係由咩都無去慢慢加~~~不過我覺得靚音響緊要啲~~裝修時 SET 好晒 9.2 線 ( 震震椅)~~將來唔洗煩~~投影買咗 W1070 打算配高增益電拉繩幕~裝修時一次 SET 好晒~~等4K 及 HDMI 2.0 普及先買靚投影機

小小波利王 發表於 2013-8-25 19:01

所以我就係愁呢樣野,. 預算只有25000, 如果買左HC8000 ( 17000 ) 就要買套CHEAP D音響, (3000) , 淨返 5000蚊應該夠買90吋手拉幕掛......我估{:8_365:}

所以就上黎問下大家應該將D錢投資落部投影機定套5.1好 ~ 好難取捨丫{:8_381:}
頁: [1]
查看完整版本: 新手問,,投影機和音響組合之間, 那一值得投資多D?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。