ADA 發表於 2013-8-27 08:50

如果要精密的可買上圖那種開孔鑽, 固定直徑,
如果唔使太精密, 可用下圖那種塔鑽(有人叫梯鑽).

應該所有五金舖都有售, 當然鴨記更加容易找到啦.

billymud 發表於 2013-8-27 11:03

jastudio 發表於 2013-8-27 01:17 static/image/common/back.gif
可唔可以話埋我知邊度有得買鑽30-35mm 隆既鑽咀賣?

鑽30-35mm 隆, 冇 drill press 就有鑽咀都冇用。 單靠 hand drill, 冇運行! {:1_263:}
師兄在 非不秀干料上開 30~35 mm 孔, 可考慮用 hole expander (塔鑽).professional hold expander ~us$50,cheap cheap tool ~hk$70 ,稍好的開孔器可用於不秀干片 (as shown on ADA's photo)--- 則售hk$1xx !
ADA 師兄介紹的所有tools, 係鴨寮街街頭有hardware店賣 ! {:1_264:}

jastudio 發表於 2013-8-27 12:16

billymud 發表於 2013-8-27 11:03 static/image/common/back.gif
鑽30-35mm 隆, 冇 drill press 就有鑽咀都冇用。 單靠 hand drill, 冇運行!
師兄在 非不秀干 ...

ching 我用铝机箱。。。小弟对五金野非常外行{:6_205:}

jastudio 發表於 2013-8-27 12:18

ADA 發表於 2013-8-27 08:50 static/image/common/back.gif
如果要精密的可買上圖那種開孔鑽, 固定直徑,
如果唔使太精密, 可用下圖那種塔鑽(有人叫梯鑽).

明白! 唔该ching!

billymud 發表於 2013-8-27 12:54

jastudio 發表於 2013-8-27 12:16 static/image/common/back.gif
ching 我用铝机箱。。。小弟对五金野非常外行

要穩定、當然靠drill press。 得把手鑽就要墊塊厚木板,貼實鋁板面,以開孔器之drill bit 作固定;if 可調drill speed 施工,更佳。

jastudio 發表於 2013-8-27 14:36

billymud 發表於 2013-8-27 12:54 static/image/common/back.gif
要穩定、當然靠drill press。 得把手鑽就要墊塊厚木板,貼實鋁板面,以開孔器之drill bit 作固定;if 可 ...

多谢提点{:9_423:}

ADA 發表於 2013-8-27 14:42

其實如無金工經驗, 多花點錢畀人鑽或者買機箱時提供圖紙加錢叫店舖鑽更好.
有時搞金工搞餐死, 又唔靚, 位置又唔準 .... 有時真係畀錢人使好過. {:1_336:}

billymud 發表於 2013-8-27 15:04

ADA 發表於 2013-8-27 14:42 static/image/common/back.gif
有時搞金工搞餐死, 又唔靚, 位置 ...

"搞金工搞餐死, 又唔靚, 位置又唔準 .... 真係畀錢人使好過." ---- agreed !!........ 尤其是訂成個殼返來!

jastudio 發表於 2013-8-27 16:20

billymud 發表於 2013-8-27 15:04 static/image/common/back.gif
"搞金工搞餐死, 又唔靚, 位置又唔準 .... 真係畀錢人使好過." ---- agreed !!........ 尤其是訂成個殼 ...

哦,買成個殼我會比CAD 圖紙佢地整。
只不過呢次機箱吾夠高,兩隻9腳膽仔要打橫瞓所以先要做個L 角。。。

jastudio 發表於 2013-8-27 16:29

billymud 發表於 2013-8-27 11:03 static/image/common/back.gif
鑽30-35mm 隆, 冇 drill press 就有鑽咀都冇用。 單靠 hand drill, 冇運行!
師兄在 非不秀干 ...

其實今次只需要鑽22mm 洞,比兩隻细胆座横放。 22mm 好难搵,行左4,5间先有。
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 大电容固定圈

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。