thisismyname 發表於 2013-8-23 22:02

Acanthus 發表於 2013-8-23 20:14 static/image/common/back.gif
與其買d over budget 又未必適合既自己iem, 不如買部amp+iem.

1. 有些機種買到未必推到, 如fx800, iq, ck ...

買amp也是一個好選擇
不過, 也要考慮重量

如果單體機推得好就更好了, 但依家d DAP推力大多數都唔夠大
想一部過出街, DAP的話, 除非帶大陸磚頭 (有d 大力就大力, 推得好唔好嘛, 見仁見智la)
帶md/cd會是更好的選擇, 但碟就會時須要留意的地方
md要錄得好才好聽, md deck算是必要開資, cd機和線也是需要注意和配合的地方
md我也玩得不多, 要問只有問專家la

點先啱自己lee樣野, 唯有自己試多d玩多d先知, 我覺得lee樣係真嘅
總之, 需要試機, 或想揾我吹水的話, 可以用skype/whatsapp/line交流下

scene030112 發表於 2013-8-23 22:54

不過戴hp出街既話,唔怕隔音有影響咩~?
個人都係鐘意用iem出街...

thisismyname 發表於 2013-8-23 22:56

有fd話叫我唔好推人落坑玩md
佢建議預計新機的話:
md deck 5-6k
cdt 7-8k
coaxial 1k

嘛, 我係hea玩嘅, 我心足就ok
其他人落坑要有心理準備
(我逃{:6_241:}

thisismyname 發表於 2013-8-23 23:14

scene030112 發表於 2013-8-23 22:54 static/image/common/back.gif
不過戴hp出街既話,唔怕隔音有影響咩~?
個人都係鐘意用iem出街...

HP有d隔音都唔錯嘅
睇下係邊度聽, 同個人接受情況

小爾 發表於 2013-8-23 23:32

其實師兄會唔會話而家有咩Source咁樣,同埋準備想要既HP/IEM會係主要出街用定點呢?

如果只說現在有的IEM的話,我會覺得CK100Pro與CK90Pro MK.II也是非常不錯的選擇,但配搭上可能要花一點點心機才能發揮到~
而如果還需要強一點點的低頻的話,CKS1000也是很不錯的,相比起之前的CKS其實CKS1000在人聲上的演繹也有了不錯的提升,可以一試~
要非鐵三角的選擇的話,我個人覺得Sony XBA-3也是很好的選擇呢~

希望幫到師兄{:6_182:}

ph0381 發表於 2013-8-23 23:49

Acanthus 發表於 2013-8-23 20:14 static/image/common/back.gif
與其買d over budget 又未必適合既自己iem, 不如買部amp+iem.

1. 有些機種買到未必推到, 如fx800, iq, ck ...

咁梗係要請教下ching喺邊度買啦{:6_141:} {:6_208:}

ph0381 發表於 2013-8-23 23:55

小爾 發表於 2013-8-23 23:32 static/image/common/back.gif
其實師兄會唔會話而家有咩Source咁樣,同埋準備想要既HP/IEM會係主要出街用定點呢?

如果只說現在有的IEM的 ...

其實我宜家用緊j3咋{:6_122:}
留意緊只dx50{:6_143:}

Ck100pro同xba-3之前都試過下
Ck100pro唔係好啱口味,唔識點形容
Sony嘅低音不太喜歡{:6_187:}

遲少少打算去試下隻cks1000
Ck90mk2又邊度有得試呢? {:6_141:}

thisismyname 發表於 2013-8-24 00:06

小爾 發表於 2013-8-23 23:32 static/image/common/back.gif

如果只說現在有的IEM的 ...

果然你一上嚟就係推ATH{:6_237:}(w
教下路, ck100pro點推先好聽?
雖然, 我依家隻ck100pro外借中{:6_150:}

小爾 發表於 2013-8-24 00:14

ph0381 發表於 2013-8-23 23:55 static/image/common/back.gif
其實我宜家用緊j3咋
留意緊只dx50

CK100Pro的話就的卻可能要考慮一下轉換一下Source呢...師兄會不會是覺得有點平面與有明顯毛刺感的情況呢?
CK90Pro MK.II的話應該某大耳機連鎖店有試聽呢~ {:6_210:}
低音方面唔知道師兄暫時有無話聽到邊隻特別深刻話比較鐘意既?

scene030112 發表於 2013-8-24 00:19

ck100pro用hpp1已經有唔錯既表現
自己就特別鐘意咁樣出黎既高頻

最衰係初初戴會唔習慣..
同埋好似會突左舊樣出黎咁?!
頁: 1 2 3 4 [5] 6
查看完整版本: 難道真的不能兩全其美? 各位ching來討論一下吧

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。