nicknick 發表於 2013-8-19 00:56

goodies 發表於 2013-8-19 00:09 static/image/common/back.gif
Ching So how much is it ?

官方定價 LUX 1m: $2560

nicknick 發表於 2013-8-19 01:02

chakat 發表於 2013-8-19 00:28 static/image/common/back.gif
純個人觀感。。。。我覺得論畫面 AQ條烈酒好過條EVX喎!我由103直出電視,AQ就1M, EVX就2M... ...

AQ價錢好似都有番咁上下貴重,AQ條烈酒售價多少?

我幾年前買落條AQ HDMI-X3m依家俾部mac機駁去電視用,當年好似千幾蚊,AQ烈酒應該更高級同更貴?但我的AQ HDMI-X畫面連條活動時送的Kordz Pro 1m ($248) 都win唔到。

Kordz Pro係我覺得c/p值最高的hdmi線,基本上win晒我手頭上其他1千價位的hdmi線。

plnl88 發表於 2013-8-19 01:04

nicknick 發表於 2013-8-19 00:51 static/image/common/back.gif
不是pass PCM訊號,是真正的DSD訊號。
我由當年的Oppo 83搭Onkyo 905到現在的Oppo95搭Onkyo 5509都係咁 ...

我用 95 經 hdmi 直出 500a。
我雖然已好似師兄咁 set 個音頻。
但,播 sacd 時,95 的播放 OSD 係 SACD Outout: PCM。
除非我將 hdmi 音頻 set 做關。
個 95 的播放 OSD 係 SACD Outout: 先會係 DSD。
而 500a 是 無聲的。

nicknick 發表於 2013-8-19 01:07

plnl88 發表於 2013-8-19 01:04 static/image/common/back.gif
我用 95 經 hdmi 直出 500a。
我雖然已好似師兄咁 set 個音頻。
但,播 sacd 時,95 的播放 OSD 係 SACD...

會唔會500a唔識食DSD訊號?

我的系統按我說咁set就可以播DSD:

keke323 發表於 2013-8-19 01:19

nicknick 發表於 2013-8-19 00:56 static/image/common/back.gif
官方定價 LUX 1m: $2560

vodka 1m 大約 $19xx 左右.....
$2560 呢個價應該接近 coffee 了 {:6_175:}

plnl88 發表於 2013-8-19 01:26

nicknick 發表於 2013-8-19 01:07 static/image/common/back.gif
會唔會500a唔識食DSD訊號?

我的系統按我說咁set就可以播DSD:

但小弟是用 95 經 RCA 直出後級。
後級一樣唔識認 DSD,但 OSD 就出 DSD。

nicknick 發表於 2013-8-19 01:32

plnl88 發表於 2013-8-19 01:26 static/image/common/back.gif
但小弟是用 95 經 RCA 直出後級。
後級一樣唔識認 DSD,但 OSD 就出 DSD。

95 經 RCA 直出後級即係用oppo 95來解碼及analog輸出,你的後級應該係食模擬訊號,後級點會識認數碼DSD訊號呢?{:6_168:}
但OSD 就出 DSD:因為對於oppo 95來說是解緊DSD訊號。

plnl88 發表於 2013-8-19 02:05

nicknick 發表於 2013-8-19 01:32 static/image/common/back.gif
95 經 RCA 直出後級即係用oppo 95來解碼及analog輸出,你的後級應該係食模擬訊號,後級點會識認數碼DSD訊 ...

呢樣我明白。
但套用返上 500A 個 case
就唔可以話 500A 認唔到 DSD
所以 OSD 就出左 PCM。
因一樣係由隻 95 解碼的。
對嗎?

另:岩岩跟師兄的 setting 再 試,OSD 始終都係出 PCM。

Joes 發表於 2013-8-19 02:28

其實仲有一個小秘密about lux,lux 0.5 and 1m 係暫時唯一頻寬超過20gbs GE線
(Post76 Android 手機版送出)

nicknick 發表於 2013-8-19 10:04

plnl88 發表於 2013-8-19 02:05 static/image/common/back.gif
呢樣我明白。
但套用返上 500A 個 case
就唔可以話 500A 認唔到 DSD

情況不一樣。
晶兄的oppo駁500A是用hdmi線、駁後級是rca線,後者情況等同你關了hdmi音頻時才看到SACD output是DSD,前者比較複雜,假設你的500A不支援DSD就解得通。

HDMI是一個非常智能的數碼接駁方式,不但會傳送聲畫訊號,更會傳送有關設備的資料互相握手,當500A不支援DSD時,500A就會透過HDMI的EDID訊號告訴oppo它不能收DSD,或直接告訴oppo它只想收PCM,oppo若果有設計成會按EDID資料來選擇只傳送可被500A接受的訊號,就可能會自動轉為傳送PCM。

RCA沒有這些智能,就只會按你的setup傳送,有冇聲有冇畫就自己負責。
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 試用Kordz LUX hdmi線

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。