qq1122yq 發表於 2013-8-16 16:38

100尺神壇內 JL113 格鬥 JL112 (2樓有報告)

qq1122yq 發表於 2013-8-16 16:38

本是同根生,相煎何太急

JL F113 Vs JL F112 {:6_238:}

話說神壇遷徙,大興土木後原碧歸趙超低音J神(JL113)歸位,適逢得知各網友好想知道,JL喺細空間環境下係咪最好配番細單元呢?於是就托耶穌借隻JL112來互相斯殺一番!睇吓邊個發揮得最好...{:6_210:}

試影場地:神壇 (面積10' x 10'=100')

試影片段分別有:忍者刺客 (chapter 16~18、20~22)
                            龍虎門 (chapter 3、17~19)
                            G.I.Joe II (chapter 10)

微調設定上,除音壓外其餘一致:(amp 內 sw set±0dB)
JL F113 vol set 10點
JL F112 vol set 11點

双方準備就位,大戰一觸即發!{:6_235:}

忍者刺客

112: c16條鞭劏肚力強,移動感很明顯,係我以前玩SM時期最凶狠果種feel!
      而c20機關槍係吓吓射穿心口一樣,有想避子彈嘅感覺...
113: 條鞭劏肚力度及移動感適中,冇咁凶狠,但換黎背景鼓聲彈跳感強一d、耐聽
      機關槍一段亦鬆番少少,低頻密度相對112飽滿d

龍虎門

112: c3客棧圍揪黃小虎一幕,拳拳到肉,punch力度好比波凸宮feel,埋身感強
      c17火雲邪神同石黑龍對打,細節清柝,低頻密度適中
113: 拳風密度布滿整個空間,氣氛很好
      金鐘罩低頻氣流就好似跟住畫面轉一樣,塡滿整個空間包住成個人咁

G.I.Joe II

112: c10山坡雪崩,氣氛上會感覺緊湊d,衝擊力強
113: 低頻能量感同密度都比112強一點,氣氛更好

最後到總結一吓兩兄弟特性:
112 punch感強、氣氛緊湊點、低頻件頭指細 (似李小龍 {:1_248:} )
113 密度飽滿、彈跳感強、雖然低頻件頭會大少少,但氣氛更好 (似亞諾舒華辛力加 {:1_352:} )

兩者取決真係好睇個人口味,但重點係細空間調校得啱嘅話,其實JL113都可以食得落
如果你問我再大d得嗎(15吋或以上)?
我會答:唔好玩我啦...{:8_375:}
結果 耶穌考濾左一陣,就決定留低JL F113!{:6_149:}

samuel8892000 發表於 2013-8-16 16:47

qq1122yq 發表於 2013-8-16 16:38 static/image/common/back.gif

本是同根生,相煎何太急

快的出包膠呀!!!

samuel8892000 發表於 2013-8-16 16:49

不知鹿死誰手.

pclai2000 發表於 2013-8-16 16:59

等睇報告。{:6_208:}
(Post76 Android 手機版送出)

louis001 發表於 2013-8-16 17:02

q姐又黎撚兩大巨獸 {:6_121:}

Stanley5387 發表於 2013-8-16 17:04

Q 姐:100 呎有人話用 JL112 都 over range, 何況 113? 所以超奇待你嘅包膠!{:6_240:}

qq1122yq 發表於 2013-8-16 17:04

louis001 發表於 2013-8-16 17:02 static/image/common/back.gif
q姐又黎撚兩大巨獸

你知我唔巨唔撚啦...{:6_179:}

qq1122yq 發表於 2013-8-16 17:06

Stanley5387 發表於 2013-8-16 17:04 static/image/common/back.gif
Q 姐:100 呎有人話用 JL112 都 over range, 何況 113? 所以超奇待你嘅包膠! ...

開頭我都有d擔心,最後...{:8_379:}

louis001 發表於 2013-8-16 17:07

qq1122yq 發表於 2013-8-16 17:04 static/image/common/back.gif
你知我唔巨唔撚啦...

你連當今三大神獸 SMK 都撚得掂 呢兩隻啫A勞
完全唔係問題 等Q姐你撚爆呢兩隻貓仔既包膠 {:6_128:}
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8
查看完整版本: 100尺神壇內 JL113 格鬥 JL112 (2樓有報告)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。