nikond7000 發表於 2013-8-13 13:32

新手買咗plasma, 有啲問題希望大家幫幫手...

各位師兄好
小弟最近入咗vt60(大牛龜退役)
因為之前冇用開HDTV, 所以有啲問題想問問大家

買之前都有上網做功課
知道PLASMA唔會有"殘影","拖尾"現象
但我睇TVB劇集, 有一啲快速動作(例如快動作"fing"手)
感覺有一啲唔順
同埋新聞台下面嘅"走馬燈", 近睇啲字有少少唔實, 同埋會閃閃吓
請問大家以上係"電視台問題"定係"電視機問題"呢?

同埋當"環迴立體聲"set咗"演奏廳"
睇"明珠台新聞"啲聲會好怪
set返"關"又會正常返
但其他台又冇以上問題
請問大家知唔知乜嘢原因呢?

fmk888 發表於 2013-8-13 13:39

電源線
(Post76 Android 手機版送出)

msms0117 發表於 2013-8-13 20:19

Panasonic Plasma會以倍頻格式播放所有的輸入訊號 ,倍頻技術係加插畫面令到畫面睇落更加流暢, 不過因為訊號輸入還是只有每秒60張 ,所以都是透過運算補插中間畫面出來的 ,
倍速開到最強,爛演算法就容易產生錯誤,或是提升效果較低 , 會發生忽快忽慢的現象 ,偶爾會出現破圖、分裂、抖動等等 ...
反正這功能可以開關 , 開了倍頻在部份影像會比較流暢 , 但事實上關掉不去想它,沒開倍頻也不會就因此不流暢   

profitman 發表於 2013-8-22 11:41

起邊度關倍頻?搵唔到{:1_331:}

chopinlau 發表於 2013-8-22 12:47

你買Plasma就要接受這兩個缺點!

dlcc 發表於 2013-8-22 12:49

chopinlau 發表於 2013-8-22 12:47 static/image/common/back.gif
你買Plasma就要接受這兩個缺點!

{:6_185:} 你用過Plasma未{:6_141:}

dlcc 發表於 2013-8-22 12:56

profitman 發表於 2013-8-22 11:41 static/image/common/back.gif
起邊度關倍頻?搵唔到

點解唔睇說明書{:6_141:} {:6_123:}

圖像->進階設定->Intelligent Frame Creative[關] / [最小] / [中] / [最大]

good88690 發表於 2013-8-22 12:58

msms0117 發表於 2013-8-13 20:19 static/image/common/back.gif
Panasonic Plasma會以倍頻格式播放所有的輸入訊號 ,倍頻技術係加插畫面令到畫面睇落更加流暢, 不過因為 ...

ching 解釋得好好, 就算 led tv 都有呢d問題

通常呢個功能叫 motion flow, motion plus 咁.............................. 個個牌子唔同叫法

就樓主的情況, 以係set左比較高流暢度, 試下關左佢, 或者set低d, 應該會好d

睇電視set低d, 睇blu ray set 中級, 睇動畫就set高d, 試下自己口咪

dlcc 發表於 2013-8-22 13:00

至於"環迴立體聲"問題…{:6_146:}

用內置喇叭的話…點SET都唔方好聲,你可以試試係 聲音->揚聲器至牆壁的距離-> [超過30 厘米] / 。

睇吓有冇改善啦。

frcheng 發表於 2013-8-22 15:30

SPEAKER 係機背, 點SET都唔會好,入AMP出啦 
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 新手買咗plasma, 有啲問題希望大家幫幫手...

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。