jasone_ti 發表於 2013-8-10 20:07

2013視聽展耳機聽感

今次視聽展內容好豐富,只抽一點說說

最吸引的當然是ath的HA5050H,在沒有予告之下亂入,聲音充滿日系的感覺
配w5k展現出強大的魅力,而且配小弟的JVC dx2000一樣充滿毒性
相信玩開日系耳機的ch實在難逃它的威力
留待欣賞hiyori版主的詳細報告了

另外場內亦見不少hd800組合
有配農夫線的,自家dac+amp的,最吸引的當然是senn記的hdvd 800
傳了很久,終於見到
它吸引的原因,是因為一直對senn自家所定義的標準很好奇
hd800實在有很多玩法,但senn所期望的聲音是什樣的呢?
試完後也不會有:竟然係咁! 的感覺
但以它的售價,卻仍很吸引
而代理用到yamaha s2000都算係咁,不過用qed雞線, 明明s2000有平衡出又唔用...

其實仲試左唔少野,但失望居多

ultrasone ed12:高音超尖,挑戰耳膜極限
cardas iem: 3k的價格,蒙過蒙古
fad pandora VI:做到空氣感,但有缺失
音茶樂 flat 4 SUI: 特別的音場,但不易夾聲
fostex th600:同900一樣,推唔出吸引的聲音

calcal 發表於 2013-8-10 20:42

cardas iem: 3k的價格,蒙過蒙古 <---- 非常同意.

作為佢第一隻耳機, 真係有d失望! 點解咁鬼朦架? {:6_123:}

rockerlam 發表於 2013-8-10 21:26

對cardas失望 x 2

低音又肥又散,極唔通透,如果盲聽測試我仲已為試緊跟機送既耳塞。

對ED12真係一D都唔感冒,覺得中頻太瘦了。

jaffeinism 發表於 2013-8-10 22:07

師兄有無用BHA-1推TH900?

jasone_ti 發表於 2013-8-11 00:12

jaffeinism 發表於 2013-8-10 22:07 static/image/common/back.gif
師兄有無用BHA-1推TH900?

冇喎
不如你形容下{:6_189:}

jaffeinism 發表於 2013-8-11 01:19

你去聽下米知...

jasone_ti 發表於 2013-8-11 08:32

jaffeinism 發表於 2013-8-11 01:19 static/image/common/back.gif
你去聽下米知...

咁你不如唔好講啦

hiyori 發表於 2013-8-12 11:13

jaffeinism 發表於 2013-8-11 01:19 static/image/common/back.gif
你去聽下米知...

首先謝謝jason兄分享啊

其實場中有太多組合,真係試唔晒又好易走漏眼,所以大家既分享可以幫到毒到大家架
不如jaffeinism師兄分享下bryston + th900呢個組合效果係點?

jaffeinism 發表於 2013-8-12 12:56

其實有少少意外, 某記台展機MR2000S入邊, 居然有AKIRA OST.... 好鬼感動 :P

可能我要求低啦, 套BHA+MR2000S+土壕900, 我係收貨的, 聽感吾講了, 一百個人有一百個講法, 無謂影響其他人

不過呢SET野好過HDVD800個套...
頁: [1]
查看完整版本: 2013視聽展耳機聽感

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。