sam2004 發表於 2013-8-18 11:21

titus614 發表於 2013-8-17 18:20 static/image/common/back.gif
佩服~~師兄真的睇透事情~~真係要加個分先...正考慮85mm 還是35mm好

你現在的支两zoom已經cover晒一般需要,
你要玩的是大光圈...
不如直上50/1.2{:8_390:}
收到f2就用来影仔仔、放到1.2就來影老婆
一定乐也容容{:1_249:}

titus614 發表於 2013-8-19 21:45

sam2004 發表於 2013-8-18 11:21 static/image/common/back.gif
你現在的支两zoom已經cover晒一般需要,
你要玩的是大光圈...
不如直上50/1.2

分析都幾合理喎...不過想請教50L or 85L既F1.2 大光圈其實影人像係咪好少會開盡呢? 因為我之前用M43既F1.4鏡頭開盡既話好多時都Cover唔晒一塊面清晰...只能喺眼位or 鼻位清楚其實地方都朦朦禁...如果開盡F1.2大光圈係咪中焦範圍一定會好細呢 ? 用呢d大光圈定焦有冇咩特別技巧呢 ?~ Thx !!

小仲 發表於 2013-8-19 22:27

titus614 發表於 2013-8-19 21:45 static/image/common/back.gif
分析都幾合理喎...不過想請教50L or 85L既F1.2 大光圈其實影人像係咪好少會開盡呢? 因為我之前用M43既F1. ...

影人像如果開1.2光圈focus隻眼out fou個鼻,其實淨係影人像用支小白兔光圈5.6-8個景已經好散,要慢慢試。
不過影暗既環境就好好用,如果係5D Mark III開到ISO6400都唔覺有NOISE既情況下,支閃燈除左用黎補光之外基本上冇需要拎出黎。
(Post76 Android 手機版送出)

sam2004 發表於 2013-8-20 10:41

titus614 發表於 2013-8-19 21:45 static/image/common/back.gif
分析都幾合理喎...不過想請教50L or 85L既F1.2 大光圈其實影人像係咪好少會開盡呢? 因為我之前用M43既F1. ...

一般玩所謂大光圈,不外乎35/1.450/1.2 or 1.4,85/1.2 or 1.4
享受那份 Bokeh.... 當然我唔会叫你買nocti,你部机插唔落{:1_338:}
我不叫你買35/1.4,因為太近会变形, 35已經係wide,
而85是人像段數,但香港地方唔大,好多時太近了
所以50就剛剛好... 1.2拍出來的 Bokeh同70-200的 Bokeh化得黎唔同
買支試試就知{:8_390:}
你婆会愛死您{:1_340:}

rmk: rollei 50/1.4

liclic 發表於 2013-8-20 14:46

titus614 發表於 2013-8-17 18:20 static/image/common/back.gif
佩服~~師兄真的睇透事情~~真係要加個分先...正考慮85mm 還是35mm好

我用 35f2 加85L, 用 35mm 較多.

AC812 發表於 2013-8-20 15:06

mike384 發表於 2013-8-14 16:58 static/image/common/back.gif
自己從未真正試過無反, 原因好簡單,
1. 重未捨得畀錢相機公司做實驗
2. 單反係重了少少, 幸好重HANDLE到,...

" ... 不如用現成的器材多D練功好過了 "

100% agree !

titus614 發表於 2013-8-20 15:10

liclic 發表於 2013-8-20 14:46 static/image/common/back.gif
我用 35f2 加85L, 用 35mm 較多.

係呀...35mm焦距反而常用d呀 !! 我未用過85mm呀, 不過用緊24-70mm影仔仔果時成日都覺得差dd唔夠長, 基本24mm至到大概40mm左右我都好少用~~要"哄"到好埋我個仔發現我影緊佢就一定勃走我部相機唔俾我影...我重以為85mm 甚至去到135L會常用d添...{:8_394:}

mike384 發表於 2013-8-20 15:36

titus614 發表於 2013-8-20 15:10 static/image/common/back.gif
係呀...35mm焦距反而常用d呀 !! 我未用過85mm呀, 不過用緊24-70mm影仔仔果時成日都覺得差dd唔夠長, 基本2 ...

雖然少影小朋友, 但一般都用開支80-200 f2.8 (舊的小黑), 好駛好用~~~

liclic 發表於 2013-8-20 15:58

titus614 發表於 2013-8-20 15:10 static/image/common/back.gif
係呀...35mm焦距反而常用d呀 !! 我未用過85mm呀, 不過用緊24-70mm影仔仔果時成日都覺得差dd唔夠長, 基本2 ...

85L 要 1米 focus, focus speed 慢, 可能50.2 幫到你.

sam2004 發表於 2013-8-20 16:03

mike384 發表於 2013-8-20 15:36 static/image/common/back.gif
雖然少影小朋友, 但一般都用開支80-200 f2.8 (舊的小黑), 好駛好用~~~

80-200 f2.8...小白上一代.... 90's
我第一支 "L"呢!
頁: 1 2 3 [4] 5 6 7
查看完整版本: (煩惱中)5D2上5D3定無反X-e1

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。