msms0117 發表於 2013-8-8 20:42

Don't be sad ~
Sony is good ,
but now today some 大陸牌子 such like Hisense 海信 , TCL, their 最佳TV is also very good .
My home useHisense LTD47T08GHKfor 2 years , picture is good .

風仔風仔仔 發表於 2013-8-8 20:44

咁快SET好, 勁呀, 其實畫面設定, 最基本就係攪好對比度, 光度, 色彩, 背光, 色温, 出來既畫面已經好靚,
如果再有要求, 至調較色調,
其他既動態色彩, 增強對比度, 黑色較正, 用了這些參數, 畫面出來唔自然, 細節位又少好多.

設定埋這兩個參數啦, 細部增強係中, 邊綠增強係低. 畫面銳利度會提高, 但唔會過火, 之前既銳利度參數保持50.

joewong1981 發表於 2013-8-8 21:29

風仔風仔仔 發表於 2013-8-8 20:44 static/image/common/back.gif
咁快SET好, 勁呀, 其實畫面設定, 最基本就係攪好對比度, 光度, 色彩, 背光, 色温, 出來既畫面已經好靚,
如 ...

我用我fr隻 "菲記"9700 送果隻 試機碟黎較 ,對比度, 光度, 色彩 ~~ 之前比個背光搞到我錯晒

現在參數如下
背光:5
對比度:97
亮度:47
色彩:61
色溫:中間

joewong1981 發表於 2013-8-8 21:48

msms0117 發表於 2013-8-8 20:42 static/image/common/back.gif
Don't be sad ~
Sony is good ,
but now today some 大陸牌子 such like Hisense 海信 , TCL, their 最 ...

而家D大陸機都幾好ga

msms0117 發表於 2013-8-8 22:19

joewong1981 發表於 2013-8-8 21:48 static/image/common/back.gif
而家D大陸機都幾好ga

^_^ Yeah~ 大陸牌子 such like Hisense 海信 , TCL, they sell many TV to other countries .

qw3419 發表於 2013-8-9 00:23

joewong1981 發表於 2013-8-8 15:06 static/image/common/back.gif
Ching 可否分享下 detail setting ??
自動跳去電影模式 >> 場景模式 hx750 都有 "自動24p"...

小弟電視冇大改,電影模式就改咗setting:

Viewing mode: Cinema 1
Backlight 7
Contrast 88
Brightness: 50
Color: 50
Hue: 0
Color temperature Warm2
Sharpness 50
Noise reduction Off
Dot noise reduction Off
Reality Creation Off
Smooth gradationOff
MotionflowClear / Clear Plus
Film mode -Off
Black corrector Off
Adv. Contrast Enhancer Off
Gamma 0
LED Dynamic Control Off
Auto Light Limiter Off
Clear White Off
Live Color Off
Detail Enhancer Off
Edge enhancer Off
R Gain 0
G Gain -6
B Gain -1
R Bias -1
G Bias -3
B Bias -1
Eco On/Off

joewong1981 發表於 2013-8-9 10:27

qw3419 發表於 2013-8-9 00:23 static/image/common/back.gif
小弟電視冇大改,電影模式就改咗setting:

Viewing mode: Cinema 1

Thx ~ Ching 等我參考下先!

frcheng 發表於 2013-8-9 13:26

睇電視同睇戲要分開SET, 唔係一定會好怪

睇戲我唔會用流暢, 因為完成冇晒電影FEEL, 反而睇電視就會開番

色溫我用WARM 1 睇戲, 中間色溫睇電視

joewong1981 發表於 2013-8-9 14:11

frcheng 發表於 2013-8-9 13:26 static/image/common/back.gif

睇戲我唔會用流暢, 因為完成冇晒電影FEEL, 反而睇電視就會開番

我而家睇電視都係用中間色溫,睇戲仲研究緊用乜setting岩自己口味D,我尋日跟風仔ching既指導較完之後已好好多,但某D畫面都有小小偏黃同綠,同埋某D畫面都見到幾多雜訊,今晚會試試色調向紅果便較小小,睇下會唔會好D.

joewong1981 發表於 2013-8-9 14:16

frcheng 發表於 2013-8-9 13:26 static/image/common/back.gif

Ching ~ 你用䁔色溫1,但白平衡裡面既setting都係跟你比我果個?
頁: 1 [2]
查看完整版本: "Sony LED TV" 用家請進

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。