MakCato 發表於 2013-8-8 11:48

muffy 發表於 2013-8-8 11:47 static/image/common/back.gif
其實我用棉直頭戴唔到添...
但用ortofon無問題
Makcato大哥你都收貨咁證明我無吹水~~

Cardas Review星期六見街 =P

我比較怪
Kuro一定用棉先得...
而ASG2我係唔用得棉要用膠...

thomaswai 發表於 2013-8-8 12:01

好似幾好..
得閒試下先@_@

muffy 發表於 2013-8-8 12:08

MakCato 發表於 2013-8-8 11:48 static/image/common/back.gif

我比較怪

Cardas我會密切留意架啦
哈哈你對耳仔係神級, 應該麻煩D架啦!

PCMM1 發表於 2013-8-8 12:34

MakCato 發表於 2013-8-8 11:48 static/image/common/back.gif

我比較怪

ASG-2 友人用UE雙節膠
比用原裝的雙節好聽

多謝Cato兄
上次讓小弟聽過KURO
真的耳界大開
這個音茶樂新進品牌真的不容忽視{:6_193:}

muffy 發表於 2013-8-8 16:54

PCMM1 發表於 2013-8-8 12:34 static/image/common/back.gif
ASG-2 友人用UE雙節膠
比用原裝的雙節好聽

師兄覺得Kuro點呢?~{:6_183:}

PCMM1 發表於 2013-8-8 17:59

muffy 發表於 2013-8-8 16:54 static/image/common/back.gif
師兄覺得Kuro點呢?~

小弟只是聽了大約10分鐘左右
小弟覺得Kuro和IE800比的話
可能Cato兄的那對還是煲了不長的時間
聲音質素還是不及小弟熟成的IE800
這個也需要考慮到Kuro和IE800在價格上還有一段距離{:6_136:}

小弟用ma8加平衡咭試
推Kuro還有一點毛刺感 (推IE800 則沒有)
但分析力在同價位的耳塞內可說是很不俗
低頻爽快質感不錯
2x10MM單元來說低頻量出奇的不多 (偏重質)
音場也很宏大 (橫向比蹤向多和明顯一點)
音場實在感雖不及IE800
但聲音飄逸
感覺輕鬆自然
音像立體度也是同價中屬前列
聽起來真的有如muffy兄和Hiyori兄說的脫塞感
人聲女聲的確比男聲毒
不過不算是埋身而是清新輕柔有距離的人聲
人聲和音樂聲都會恰到好處的融在音樂中
各樣的聲音位置也明確地展現眼前
再者聲音很少音染, 算是耐聽的耳塞

如果以我試聽時
日元只是76計算
價錢不多於3000元還是相當抵買抵聽呢

我相信這只耳塞要長時間煲機熟成
MUFFY兄你加油吧!!! {:6_138:}

jasone_ti 發表於 2013-8-8 18:51

PCMM1 發表於 2013-8-8 17:59 static/image/common/back.gif

好毒呀{:6_140:}
m1兄你落毒唔洗本咁{:6_140:}
你要對我的銀包娘負責

gahqm 發表於 2013-8-8 22:18

就咁睇 ching啲相,對耳塞主體好似好大咁??? 另外想問問 ching,如果唔繞耳而就咁塞落耳仔度,會唔會有聽聄效應???

muffy 發表於 2013-8-9 09:25

PCMM1 發表於 2013-8-8 17:59 static/image/common/back.gif

哈哈我聽感同你90%相似
毛刺感的確有, 希望runin後有改善
另外人聲既演繹等等同你差唔多感覺, 輕鬆自在
再加上呢個價錢係市場真係搵唔到任何代替品
而加向200HR邁進...

muffy 發表於 2013-8-9 10:01

gahqm 發表於 2013-8-8 22:18 static/image/common/back.gif
就咁睇 ching啲相,對耳塞主體好似好大咁??? 另外想問問 ching,如果唔繞耳而就咁塞落耳仔度,會唔會有聽 ...

主體其實都有小小大, 但聽診真係好小
可能因為條線既問題, 超級柔軟, 我自己戴得幾好
頁: 1 2 3 [4] 5 6 7 8
查看完整版本: 特工第四發 – 茶葉罐內的驚喜 - 來自日本的Flat4-Kuro

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。