chanherry 發表於 2013-8-1 09:59

bdp無雙hdmi輸出…avamp唔拾卜3D…咁真係無計?

剛剛完成降級…4520->3312->4308聲音終於搵番想要的了…再加av bypass->pma720
direct 2ch/7ch stereo當堂笑了!尤其聽192/24從dbp1611直入既sacd{:6_235:} {:6_238:}
不過…有個cake手問題發生了…我3部bdp都無雙出…我諗左試左好耐都無法聲畫同步播3D…
甚至買左個hdmi4in2out martix repeater...預期雙輸出都用bdp既3D源…A直出TV,B出到avamp
但失敗了!bdp都detect到avamp既芒輸出唔食3D…咁試下熄左個接avamp既投仔…都唔得!
要熄avamp先播到…但又因為tv解唔到dtsHD無聲…谷氣咪試下播放中開番avamp…雙輸出係得…
但立即轉番2D{:6_243:} …

{:6_162:} 係咪真係無計了…要買番部有雙出既bdp呀又??就係唔想已經3部了…有雙出既都有過2部放左咋嘛…
想睇戲姐唔洗魚與熊掌下話……請指教S

keke323 發表於 2013-8-1 10:04

雖然我未試過 ching 呢個駁法唔知得唔得......但 ching 部 bdp /av amp 有無 hdmi連控功能架 ?
如果有試下熄左佢睇下得唔得 {:6_175:}

chanherry 發表於 2013-8-1 10:15

keke323 發表於 2013-8-1 10:04 static/image/common/back.gif
雖然我未試過 ching 呢個駁法唔知得唔得......但 ching 部 bdp /av amp 有無 hdmi連控功能架 ?
如果有試下 ...

師兄係咪指ARC?
我都有研究過但諗唔到點接駁…
佢地係可以連動的…moniter control/power control都得的
4308A/dbp1611/46HX820.....

keke323 發表於 2013-8-1 10:27

chanherry 發表於 2013-8-1 10:15 static/image/common/back.gif
師兄係咪指ARC?
佢地係可以連動的…moniter control/power control都得的

一來電視都有 ARC.....呢個會註明係個 HDMI IN有寫...當然都試埋唔好用佢啦....
另外以我知有部份 BDP / AV AMP 都有 HDMI control 功能....如果有既話而 ching 又開左呢個功能...
咁成個 HDMI接駁都應該係共通既.....咁就可能會影響到個 3D問題.....不過呢個純粹係我估下架咋 {:6_136:}

keke323 發表於 2013-8-1 10:33

chanherry 發表於 2013-8-1 10:15 static/image/common/back.gif
師兄係咪指ARC?

因為我之前有個駁法係咁既.......
我部 TV 無 3D/ARC 功能....電腦 HDMI > TV HDMI IN1
PIONEER BDP > AV AMP HDMI BD
AMP HDMI OUT1(有control)> TV HDMI IN2
咁因為我部 AMP都係用 PIONEER 所以可以用到 PQLS....
但永遠都用唔到.....開頭我仲以為係部 BDP 個 PQLS功能壞左 {:1_336:}
但有次唔記得咩原因抆左其中一條 HDMI線.....個 PQLS突然有返 {:1_328:}
後來我轉用 AMP既 HDMI2 OUT(無control) > TV....所有問題解決晒 {:1_352:}

mantam121 發表於 2013-8-1 12:29

我都係甘,Hdmi repeater 吾會好似BDP甘識聲,畫分離,最後都係要用有兩個Hdmi既BDP聲比4308,畫直上投投。

chanherry 發表於 2013-8-2 02:27

mantam121 發表於 2013-8-1 12:29 static/image/common/back.gif
我都係甘,Hdmi repeater 吾會好似BDP甘識聲,畫分離,最後都係要用有兩個Hdmi既BDP聲比4308,畫直上投投。 ...

此話當真…{:6_154:} 可怒也{:6_135:}
已經連番咁降格…降格比升級蝕得仲傷…4520慘淡收場…
跟住以為執到好野六千整左2部46hx820點知俾人大整故再毒我一下俾部55我
睇走勢都頗大機會向未甩到手就要埋部55…
而家又話要再入部碟機…
我都試埋arc,hdmi control全關後睇下點…係一樣結果!
哼…無錢喇唔入碟機住喇…淨係用3D睇新聞啦…遲D先算呀

點解…個天要咁對我…打波先黎落雨…
頁: [1]
查看完整版本: bdp無雙hdmi輸出…avamp唔拾卜3D…咁真係無計?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。