good88690 發表於 2013-7-29 12:38

入手 海美迪Q5Ⅱ試用感想 (已加圖)

昨天入了 海美迪Q5Ⅱ, 試玩了一晚, 感覺良好. {:8_394:}
由於之前用的是多年買落的 media player, 在線播放超慢 + lag, remote 反應又慢, 但部機又唔壞, 激屎禾 {:8_366:}

出黃金睇一般做緊$10xx, 上網見到小美舖做$9xx, 即whatapps留貨, 佢話係行貨, 18個月保.......... {:8_376:}
不過淘佬仲平, 分分鐘5舊人仔搶倒機................ 計埋運費手續費, 7舊港仔左右, 不過要搶, 我冇心冇力................. {:8_367:}

開機介面非常美觀, (比起我舊果部) {:8_373:} , remote 反應快, d制都幾好按, 不過remote比較簡潔.........

setting 唔算多野set, 都係果d, 光暗, 對比咁.

可能我第一次用安桌media player,比我想像中多野玩同方便, 同埋部機行雙核, 感覺幾快同流暢. {:6_220:}

但有d公海既片都係入唔到, 請問知不知是否block了國外的用定家?

試了幾套片, 有bd iso, bdmv, mkv............
都能順利播放, 字幕沒問題, 如外排都可以調教大小, 時間軸, 顏色等等...................

當然, 3d iso 都沒問題, 播放流暢 {:6_208:}

而大家最關心的, 是有沒有bd原盤菜單...................... 答案是......................... 沒有的 {:6_223:}
都是用 lite 代替, 這個我都很失望 {:6_153:}

另外, 已單撈了 hicontro apps, 但又用不到, 有冇ching可以教下我呢, 好似部手機search唔到部player........ {:6_168:}

試左一晚, 部機都幾熱下, 我都怕佢散熱唔夠, 唔知使唔使用冰墊full下佢 {:6_176:}

整體感覺唔錯, 一般播放都沒問題, 操作容易, 畫汁同聲音都算合格, 但絕對冇驚喜, 我諗呢d機, 都係比人睇下公海d片, 所以冇咩要求................. {:6_136:} , 還未試nas, 所以唔知經wifi睇3d iso 會唔會lag, 希望有機會試下.

希望有玩開安桌機的ching, 一齊交流下, thx {:6_196:}

good88690 發表於 2013-8-7 10:50

已用了一星期有多, 又係時候講下感想, 有好冇唔好~

1) 除了開機耐小小, 部機反應都好快, 入menu同轉畫面都好快.
2) 好似冇時間搜尋, 但用快播好快會搵到, 唔會hang機
3) 上網睇片真係快
4) 3d 都有得調教左/右眼優先, 又支援3d外掛字幕
5) 聲音/畫面質數一般, 算靚, 但唔係好靚
6) 用網上的芳鄰都可以播mvk, 但播iso/bdmv都lag, 未上試過用nas
7) 試過可插 1tb 的2.5 hd, 2tb 的 3.5 hd, 冇問題
8) 冇deep colour and 24p 播放

dick88 發表於 2013-8-11 23:25

good88690 發表於 2013-8-7 10:50 static/image/common/back.gif

1) 除了開機耐小小, 部機反應都好快, 入menu同轉畫面都 ...

好想等你報告經NAS play movie.
(Post76 Android 手機版送出)

zardperry 發表於 2013-8-12 20:24

個remote好型wor.
唔知點解Himedia D新機會行番100M LAN , 係咪android 唔support. 我仲用緊600A GigaLan行NAS play 40GB iso 都好順。

victorhui 發表於 2013-8-13 17:30

good88690 發表於 2013-8-7 10:50 static/image/common/back.gif

1) 除了開機耐小小, 部機反應都好快, 入menu同轉畫面都 ...

use wifi 播iso/bdmv lag????

patpatc1668 發表於 2013-8-16 12:44

can download apps such as ttpod to Q5II? I want to play music directly to amplifier from apps

toms110 發表於 2013-8-16 16:17

無24p播放??咁唔掂噃{:6_124:}
時間搜尋好似係按search兩下{:6_182:}

maxlo 發表於 2013-8-18 23:43

部機都幾熱下, 所以我都安裝風扇怕佢散熱唔夠........................................{:1_331:} 燒機

使用DC 9v轉慢少少, 無咁噪, 但足夠機身保持金屬冰凍

foolvillager 發表於 2013-8-20 18:52

迅雷怎樣用 我試了很久也失敗

dick88 發表於 2013-8-20 19:26

我剛剛都買在Q5 II, 用NAS play movie 行NFS,好順{:6_237:}
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 入手 海美迪Q5Ⅱ試用感想 (已加圖)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。