scene030112 發表於 2013-7-29 14:26

hiyori 發表於 2013-7-29 10:57 static/image/common/back.gif
ck100pro 和ck100很不同,初聽音場很寬,空間感很好,分析力很強,女聲的感覺比較近X系的那種表現方式,尤 ...

hp-p1推ck100如何??

ipc+hp-p1推出黎既高頻..
比起F111,我更鐘意ck100pro果種~
奈何第一次真係唔太識戴
而且hp-p1 LO好大聲,加隻amp落去,扭少少就勁大聲{:1_331:}
驚隻ck100pro燒...

兩隻隔音邊隻好d?

muffy 發表於 2013-7-29 14:45

ph0381 發表於 2013-7-29 14:13 static/image/common/back.gif
ching, 通常戴嘅時候會點戴錯嫁.....?
想以防萬一學定先
同埋換線方面係咪比較麻煩......?

換線我研究左一段時間, 放棄左
佢除左L入之外, 公母頭掉轉左, 換言之買番黎得佢用到

至於配戴, 先將個頭屈埋, 再繞過對耳機, 拉鬆耳道再放入去
(講完都唔知自己up咩...)
到時買左出黎交流再教你啦~

scene030112 發表於 2013-7-29 15:52

向後拉隻耳仔,再塞入去~

dehalt 發表於 2013-7-29 17:32

個人覺得CK100PRO 仲難夾過CK100,曾經有過呢對耳機一年既小弟,最後都係頂唔順佢太硬兼高音去得太盡既人聲而放左

試過用E8+HP-P1,出來效果順好多,但都係清既女聲,而唔係甜或舒服既女聲,可能真係要好柔+推力細既組合先夾到

但分析力和空間感真係好好,BASS 既控制都唔錯,喜歡100PRO 聲底既真係冇乜第二對可以取代,而家價位都平左好多

Hoyan 發表於 2013-7-29 18:12

曾經擁有CK100pro, 唔見左,又買番的我,有以下體會:
CK100pro係一隻偏向中高的耳機,尤以直推較明顯,可能是低頻少和難出得好。雖然直推好像已經好好,但我試過不同推力amp加落去,結論係CK100pro係一隻需要控制力高的source/ amp去推的耳機,我用推力最高的amp去推,結果有趣,CK100pro由一個性感美女變成一個端莊的淑女,三頻平均,比較沒有偏向中高的情況,中高刺耳的情況也不出現。

lamhokin 發表於 2013-7-29 22:15

ck100女聲令,但CK100個低頻真系唔掂,
CK100PRO就有所改進,而且音場比CK100大,但有未到好大果種
不過其實兩只都幾挑音源

Hoyan 發表於 2013-7-29 22:35

以CK100比較,我會說CK100是一種病態美,CK100pro係健康美。

muffy 發表於 2013-7-30 11:26

Hoyan 發表於 2013-7-29 18:12 static/image/common/back.gif
曾經擁有CK100pro, 唔見左,又買番的我,有以下體會:
CK100pro係一隻偏向中高的耳機,尤以直推較明顯,可 ...

師兄呢點我非常認同
佢容易出到聲, 但全面既聲真係要夾
我最近搵到部amp幾夾CK100Pro
Mass Kobo 既 385

ph0381 發表於 2013-7-30 12:34

muffy 發表於 2013-7-30 11:26 static/image/common/back.gif
師兄呢點我非常認同
佢容易出到聲, 但全面既聲真係要夾
我最近搵到部amp幾夾CK100Pro

啱啱上佢official睇過
隻385都幾靚仔
但係個價錢真係唔太可觀...... Orz
Ching有用黎夾過ck100pro? 可否分享一下? {:6_122:}
另外可唔可以推介啲較入門嘅amp俾小弟?
麻煩你了 {:6_122:}

muffy 發表於 2013-7-30 12:38

ph0381 發表於 2013-7-30 12:34 static/image/common/back.gif
啱啱上佢official睇過
隻385都幾靚仔
但係個價錢真係唔太可觀...... Orz

師兄用咩player? 同埋budget幾多到呀?
等我可以參考下
頁: 1 [2] 3 4
查看完整版本: Ck100pro一問

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。