louis001 發表於 2013-7-24 16:30

師兄都可以考慮下近排大熱既 9700 呢隻野出黎效果都唔錯 有好多改善空間
LX-55 畫質一流 但操作九流 聲效比OPPO 睇戲OPPO 勝 聽歌 我鐘意 55 多的
OPPO 畫袛係輸好少 聲可以嬴好多 操作正常 夠快 但聽歌就又乾又硬 (呢樣可以加返粒IP2解決)
我兩部都玩過 不過我係玩OPPO 93
9700 上次係個師兄到未試真佢實力 初試表現良好 由其係聲音部份 {:6_229:}
師兄可以參考下 但最重要都係自己親身去試下好的

samuel8892000 發表於 2013-7-24 17:25

louis001 發表於 2013-7-24 16:30 static/image/common/back.gif
師兄都可以考慮下近排大熱既 9700 呢隻野出黎效果都唔錯 有好多改善空間
LX-55 畫質一流 但操作九流 聲效比 ...

我都好想知換铂金屎103聽歌可唔可以KO部9700

Bigbig185 發表於 2013-7-24 18:23

以下係小弟對P記LX-55嘅體驗,不喜勿插,首先講佢弱點Load碟慢,remote成日好似控制唔到部機咁,攪到我要用部Amp嘅remote尼控制佢,真冇引!仲有一樣嘢好得意睇3D片時口型冇問題,聲畫唔錯幾好,但睇2D片時好多片都唔對口型,但上述2D片放係飛記上當年入門機bdp3000度播就一D問題都冇,問你死未!仲有仲有唔知我問題"益話"部機嘅設計者問題,我已用了超過一年到現在都搵唔到點樣時間搜尋!到最後更係講佢優點,因佢有兩個HDMI一聲加一聲畫,所以對冇3D功能嘅Amp尼講相當好用,師兄如果你有3D Amp就唔駛一定要買雙HDMI機喇!但就以本人尼睇都係覺得飛記好D,樣樣嘢都比較平均易用,因為小弟部入門飛記仲用緊,至於OPPO我就未用過比唔到意見你。{:6_182:}

louis001 發表於 2013-7-24 18:59

samuel8892000 發表於 2013-7-24 17:25 static/image/common/back.gif
我都好想知換铂金屎103聽歌可唔可以KO部9700

我諗可能有的難度 聽晶爺講9700 份DAC 好似都應該幾得下
上次聽過 可能新機未煲 未開到下聲 遲的再試真同加埋屎先可以公平比較下 {:6_182:}

keke323 發表於 2013-7-24 19:25

Bigbig185 發表於 2013-7-24 18:23 static/image/common/back.gif
 以下係小弟對P記LX-55嘅體驗,不喜勿插,首先講佢弱點Load碟慢,remote成日好似控制唔到部機咁,攪到我要 ...

ching 我都係 55 用家.....{:6_122:}
你岩岩講果個"時間搜尋"問題我可以答你....
你 remote 有個按鍵叫 "FUNCTION"....
呢個制入面有得 "時間搜尋"....希望幫到你 {:6_210:}

cth516 發表於 2013-7-24 19:44

55 畫質拍住95

wingLOUIS 發表於 2013-7-24 19:54

小弟禺見如師兄用開飛記冇問題,可選近期大熱9700,因如要換電源綫,飛記係八字尾,果兩部lEC尾!小弟係55用家,我係收貨嘅!果二千幾差額又可以換下HDMl綫!

Bigbig185 發表於 2013-7-24 23:14

keke323 發表於 2013-7-24 19:25 static/image/common/back.gif
ching 我都係 55 用家.....
你岩岩講果個"時間搜尋"問題我可以答你....
你 remote 有個按鍵叫...

C兄:首先唔該你先{:6_162:} ,但Function內只得立即搜尋同立即重播兩種搜尋功能,而冇一種可以選好時間後按制即時去到想去嘅時間!例如選1:23:00按制即時去到1:23:00戈種功能呀!而且佢戈種捜尋功能只得一分一分咁去好唔方便,有錯請指㸃{:6_162:}

keke323 發表於 2013-7-24 23:23

Bigbig185 發表於 2013-7-24 23:14 static/image/common/back.gif
C兄:首先唔該你先 ,但Function內只得立即搜尋同立即重播兩種搜尋功能,而冇一種可以選好時間 ...

無理由架......如果我想去 1:20:00 既話係可以架喎 {:6_175:}
佢係用圖畫表示架嘛......係可以直接去 1:20:00 {:6_238:}
得閒我再試試先 {:6_122:}

YYSKY 發表於 2013-7-24 23:41

keke323 發表於 2013-7-24 16:14 static/image/common/back.gif
如果 ching 影音分家既話....only 睇戲買 55 都係一個唔錯既選擇
不過有件事想提提 ching.... ...

錯呀錯呀,師兄我由55轉9700架,當中體驗好強烈,須然55畫質OK,但聲場及層次感差,呢個係我轉9700深刻體會到的,

使多2千幾絕對價得,層次感及聲場空間感在睇戲時非常重要,即使影音分咗家都不能忽略這個。
頁: 1 [2] 3 4
查看完整版本: 換機OPPO 103 VS P記BDP-55

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。