Bigbig185 發表於 2013-7-22 12:12

samuel8892000 發表於 2013-7-22 11:25 static/image/common/back.gif
絕對認同師兄所言 就算O記5010分析力都要輸比LX86一個馬位.但力水5010羸好多. ...

係呀C 兄:每間廠都有佢嘅看家本领,各有所長冇話邊間最“正“,所以買機前最好盡量試多幾間廠,睇下自己中意邊種特性,咁……就有排玩喇!{:6_237:}

samnet1 發表於 2013-7-22 20:37

samuel8892000 發表於 2013-7-22 11:25 static/image/common/back.gif
絕對認同師兄所言 就算O記5010分析力都要輸比LX86一個馬位.但力水5010羸好多. ...

就算O記5010分析力都要輸比LX86一個馬位.但力水5010羸好多.

==> 力水5010羸好多 : 力水 是否指 5010 的 sub-woofer Bass 強D???

==> 聽CD , 是否5010 羸 LX86 呢 ??

samnet1 發表於 2013-7-22 20:51

Bigbig185 發表於 2013-7-22 10:59 static/image/common/back.gif
係Chapther10呀C兄!慢慢享受

GI Joe2 Chapter 10,週末試試 !!

我用 O記 818 , 試過 虎膽龍威5 追車個段, 唔知是否 setting 問題??? 包圍感 ........{:1_332:}

C-Hing, 你的 setting Dynamic =Off or On ???, Dynamic Volume = Light ?? Heavy ??
(Post76 Android 手機版送出)

Bigbig185 發表於 2013-7-23 01:15

samnet1 發表於 2013-7-22 20:51 static/image/common/back.gif
GI Joe2 Chapter 10,週末試試 !!

我用 Onkyo 818 , 試過 虎膽龍威5 追車個段, 包圍感 覺得唔係咁勁{:1_3 ...

C兄你誤會了,Die Hard 5撞車戈段純粹係試P記嘅高分析力,而我係用Y記3020面對P記嘅高分析力簡直汗顏,冇嘢好講!至於包圍感我提議C兄試第36分25秒安全屋戈段,頭兩槍Shotgun由右邊喇叭射向後左喇叭,好有方向感,連後方喇叭都有好重嘅低音,跟住槍聲四方八面射尼簡直現場一樣好鬼"勁"{:6_216:} C兄唔好咁大聲因住比隔離投訴呀!{:6_124:}

samnet1 發表於 2013-7-23 08:50

Bigbig185 發表於 2013-7-23 01:15 static/image/common/back.gif
C兄你誤會了,Die Hard 5撞車戈段純粹係試P記嘅高分析力,而我係用Y記3020面對P記嘅高分析力簡直汗顏,冇 ...

至於包圍感我提議C兄試第36分25秒安全屋戈段,頭兩槍Shotgun由 向感,連後方喇叭都有好重嘅低音,

==> 明白 !! C-HIng 對試機片段真有心得{:1_351:}

samuel8892000 發表於 2013-7-23 16:21

samnet1 發表於 2013-7-22 20:37 static/image/common/back.gif
就算O記5010分析力都要輸比LX86一個馬位.但力水5010羸好多.

==> 力水5010羸好多 : 力水 是否指 5010 的...

力水好.不是單指低音勁左.而是整体性力感強左.喇叭的控制能力好左.声音更加離箱.
補充 聽歌5010確比LX86好.

gerrard 發表於 2013-7-24 21:26

小弟愚見AV Amp經常會加入新技術及解碼, 是否應該有新機買新機? A830應該係比LX56新?!

P.S.請問Yamaha A830是否可更換電源線?

louis001 發表於 2013-7-25 00:59

samnet1 發表於 2013-7-22 20:37 static/image/common/back.gif

==> 力水5010羸好多 : 力水 是否指 5010 的...

我記得曾經聽過一個師兄對於AMP既評價係咁講既
如果開得細聲但又聽得唔多野 係分析力唔夠
如果開得大聲係得個嘈字 就係力水唔夠
以上袛係分享 不喜勿插

leung 發表於 2013-7-25 23:37

gerrard 發表於 2013-7-24 21:26 static/image/common/back.gif
小弟愚見AV Amp經常會加入新技術及解碼, 是否應該有新機買新機? A830應該係比LX56新?!

P.S.請問Yamaha A83 ...

p.m. price to you. besides it can change power cord.{:1_254:}
頁: 1 [2]
查看完整版本: Yamaha A830 vs Pioneer LX56

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。