itoy2008 發表於 2013-7-6 02:10

dpcs 發表於 2013-7-6 01:45 static/image/common/back.gif
謝謝, 好詳盡
一於用telfon管做外皮.

happy DIY{:6_143:} 但注意安全{:8_403:}

HOHOHO 發表於 2013-7-6 10:40

電線外皮.................{:6_200:}

you are not DIY
you are "produce a power wire"

usually we are "joint" the power wire with different plug; but you are "produce a power wire"!

Remember saftey is the most important!!!{:6_202:}

john.cwk 發表於 2013-7-6 12:00

dpcs 發表於 2013-7-6 01:26 static/image/common/back.gif
另外, csum123 Ching 話熱縮通不可作電源線的外皮, 會好危險.
但我又見其他Ching 用熱縮通直接包電線頭尾 ...

師兄係咪指我呢{:6_122:}
熱縮通主要用來包一包支母針安全 d,電源線及銀線是用回本身外皮的啦 {:6_122:}

dpcs 發表於 2013-7-6 12:58

john.cwk 發表於 2013-7-6 12:00 static/image/common/back.gif
師兄係咪指我呢
熱縮通主要用來包一包支母針安全 d,電源線及銀線是用回本身外皮的啦...

{:6_174:} {:6_174:} {:6_174:}
我就想買裸線, 在這裡問各高手可用什麼物料做外皮.
想整條銀線俾HX850用.
問咗18樓, Mundorf銀線 w/外皮1mm (HK$1xx/呎) 1.5mm (HK$4xx/呎)
好貴, 最後買裸線.

john.cwk 發表於 2013-7-6 15:29

dpcs 發表於 2013-7-6 12:58 static/image/common/back.gif
我就想買裸線, 在這裡問各高手可用什麼物料做外皮.
想整條銀線俾HX850用 ...

18 樓原來有 1.5mm ! (個 webpage 竟然唔 update {:8_366:} )
用裸線自己整咁激! 到時會唔會整番個報告呢... 我都想學下 {:6_195:}
見 itoy 師兄條電源銀似乎愈煲愈毒了,若用係 TV 身上真係開始有 d 霞想 {:6_212:}

dpcs 發表於 2013-7-6 15:41

john.cwk 發表於 2013-7-6 15:29 static/image/common/back.gif
18 樓原來有 1.5mm ! (個 webpage 竟然唔 update)
用裸線自己整咁激! 到時會唔會整番個報告呢 ...

1.5mm銀線話好貴,唔敢入太多貨,只有十幾呎左右。
因貪平,所以用裸線自制,最多包多幾重膠。
現在等料到,第一次整,希望成功。
兄師,電視/BDP的畫面掂capture?用相機?!

YYSKY 發表於 2013-7-6 16:17

dpcs 發表於 2013-7-6 15:41 static/image/common/back.gif
現在等料 ...

想玩嘢買咗他錶未?

DIY首要三寶,他錶辣雞電子鉗。

john.cwk 發表於 2013-7-6 17:11

dpcs 發表於 2013-7-6 15:41 static/image/common/back.gif
現在等料 ...

之前找 1.5mm,主要想整過支母針,但最近 slau 師兄找到這支,「磷銅」導體鍍金,不過未訂回來試

http://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z10.3.w4002-460084886.9.bZ5kj3&id=18307390812

電視、電腦 Mon 畫面我是用手機來影的(Samsung Nexus i9250){:1_332:}
先預祝師兄成功,畫質更上一層樓{:6_195:}

john.cwk 發表於 2013-7-6 17:12

YYSKY 發表於 2013-7-6 16:17 static/image/common/back.gif
想玩嘢買咗他錶未?

向師父請安 {:6_195:}

dpcs 發表於 2013-7-6 17:32

YYSKY 發表於 2013-7-6 16:17 static/image/common/back.gif
想玩嘢買咗他錶未?

哈哈,只有辣雞,
冇他錶(唔識用),冇電子鉗。
三條電線,冇難度,唔使用他錶掛。{:6_202:}
頁: 1 [2] 3 4
查看完整版本: 熱縮通 / telfon管

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。