radhk 發表於 2013-7-4 19:58

10年舊av amp榮休, 換入入門av amp

估唔到部denon 1802都幾襟, 咁就用0左十年. 最近有d channel有時無聲. 都係時候榮休.

其實自己睇戲唔多. 所以目標都係訂入門av amp. 當然唯一要求係要有pre-out. 唔係得一對前置都唔知點接兩部amp.

早兩日放假, 都係諗住出去睇下有咩model 0岩, 都未必會即日買. 點知有蛇7樓有位哥仔太熱心, 太好人. 咁就捧0左部marantz 5007返屋企.

試機, set機無咩好講. 講下呢次換機感受.

1. 其實都好幾年無行有蛇, weekday有蛇一如以往, 無咩人. d sales好多面孔都唔同晒. 不過, 一如以往愛理不理. (尤其對我呢d底衫踢拖人仕 {:6_183:} ).
2. 不過, 一路掃到落7樓. 有個sales居然好主動話開機比我試. 真係反而比佢嚇親.
3. 一開箱, 覺得物原來部機size咁細, 比起部舊amp仲細一個碼. 個volume製好膠, build quality都係無舊AMP咁好.
4. 個hdmi arc 玩0左個幾鐘都搞唔掂 , 心諗都幾年既技術, 無理由sony tv, 同馬仔Amp唔夾. 好彩有post76, 一search, 原來係個media box問題. 唔插佢個hdmi就 arc 正常返晒. {:6_237:}
5.ARC, hdmi control係幾方便. 自動開機, 熄機. 大細聲一個remote搞掂.
6. 不過, 最後為0左個media box, 都要放棄arc個咁方便既功能.
7. speaker setup幾方便, 出來個equalizer個結果幾有趣. 居然左右speaker, 0係 100Hz 以下, 條curve居然係相反. (後置左右speaker又唔會咁). 搵日要對掉對左加speaker睇下係speake問題定環境問題.
8. 有個好大鑊既問題. 個remote同部 ECI-5既remote撞到應一應. 打去馬仔support, 佢叫我將兩部Amp分開放. {:6_193:}
9. 好彩依家d新amp有remote app. 馬仔個remote set完野, 可以唔用. 唔係都好頭痕.

太耐無玩av野, 最後有一個問題想請教下各位師兄.

1. 部sony s590 hdmi audio淨係有得揀auto or pcm (我揀auto). 但馬仔顯示只係 Multi channel in, 用唔到部馬仔去解dts-HD. (我有另一部philips BD player hdmi有得 set bitstream, 馬仔就認到. sony果部係咪仲有d咩未set? Thx.

radhk 發表於 2013-7-4 22:16

原來S590仲有個位要SET. 依家問題解決了. 謝謝.

lai71072 發表於 2013-7-4 23:54

Ching: 我都剛在這裡買了這部Amp,想問下你部Amp熱唔熱,我部開左一陣約20min,用手感覺Amp頂部都幾熱,想睇睇你果部係咪咁?

izthat 發表於 2013-7-5 00:08

lai71072 發表於 2013-7-4 23:54 static/image/common/back.gif
Ching: 我都剛在這裡買了這部Amp,想問下你部Amp熱唔熱,我部開左一陣約20min,用手感覺Amp頂部都幾熱,想 ...

I'm using 5007 too, it is quite hot when turned it on, but play it whole is still alright. No worry!! {:6_183:}

lai71072 發表於 2013-7-5 00:19

izthat 發表於 2013-7-5 00:08 static/image/common/back.gif
I'm using 5007 too, it is quite hot when turned it on, but play it whole is still alright. No worr ...

thank you,安心哂, 因用開yamaha冇咁熱 ! 我今天見特價,剛買,啱啱set完,仲想知可不可以set bass 勁啲 ?

radhk 發表於 2013-7-5 06:46

izthat 發表於 2013-7-5 00:08 static/image/common/back.gif
I'm using 5007 too, it is quite hot when turned it on, but play it whole is still alright. No worr ...

係呀, 都幾熱下. 不過, 都唔算非常熱.

上面留足夠散熱空間, 而且, 都唔會長開. 應該都無事既.

錫機既, 去黃金買把風扇仔吹住佢.

radhk 發表於 2013-7-5 07:06

lai71072 發表於 2013-7-5 00:19 static/image/common/back.gif
thank you,安心哂, 因用開yamaha冇咁熱 ! 我今天見特價,剛買,啱啱set完,仲想知可不可以set bass 勁啲 ?...

部機力水呢個價位叫okay. 你對speaker唔太難推, 應該可以推出okay既bass.

我用完AUDYSSEY setup. 出來既bass都okay. 玩av要bass勁, 搞下隻subwoofer易好多 (擺位, 電源線, 加黑麻石...)

真係想係部amp搞. 你可以試下set下tone control. 可以加大bass.

lai71072 發表於 2013-7-5 08:51

Thank you ! 等我試下先!昨晚搞了成晚,今日要好好試下!我用緊Elac BS 63.2 speaker,個sales話推應該冇問題!

jjjppp111 發表於 2013-7-5 09:43

radhk 發表於 2013-7-4 22:16 static/image/common/back.gif
原來S590仲有個位要SET. 依家問題解決了. 謝謝.

請教ching,朋友有相同問題,請教在哪裏set dtshd?
感激!

izthat 發表於 2013-7-5 09:58

radhk 發表於 2013-7-5 07:06
部機力水呢個價位叫okay. 你對speaker唔太難推, 應該可以推出okay既bass.

我用完AUDYSSEY setup. 出來 ...

可能小弟的器材較差,我發現自己set speaker distance, crossover ,disable 左個dynamic xxx 及自己系tone test set speakers db 會比auto set up 好好多!師兄不妨試一下,一定有驚喜。
我用左auto setup 幾個月,以為部機差,所以AV 音效不如理想,考合見76 多位師兄都話auto setup 不可靠。自己又試下set la, 本來想換機的,宜家唔洗了(暫時)!!
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 10年舊av amp榮休, 換入入門av amp

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。